Dan Bárta patrí medzi najuznávanejších českých spevákov, o čom svedčí aj jeho počet ocenení udelených Akadémiou populárnej hudby. Sošku zatiaľ posledného, trinásteho Anděla, ktorá je preňho podľa vlastných slov "výročným potleskom", získal deň po úspešnom zakončení jarnej časti turné k albumu Maratonika (2013).

"Prvý gramofónik som dostal v roku 1994, takže je to zaokrúhlené na celkom dvadsať plodných rokov. A za tých dvadsať rokov trinásť sošiek. Niežeby som na tom ulietaval, ale povedzte: kto to dnes má," bilancuje s nadhľadom Dan Bárta. Dôvodov, prečo mu profesionáli z hudobného priemyslu fandia, je viacero. Hranice žánrov prekračuje s obdivuhodnou ľahkosťou, ktorá je signifikantná aj pre jeho autorský rukopis. S rovnakou nenútenosťou sa počas štvrťstoročia na českej hudobnej scéne prespieval od surového bigbítu, cez hravé funky až k súčasnej zmesi jazzu a pop-rocku korunovanej intonačnou dokonalosťou. Len pár mesiacov po vydaní albumu Maratonika plánuje návrat do štúdia a opustiť sa nechystá ani koncertné pódiá.

Najskôr sa presadil ako frontman plzenskej skupiny Alice, ale skutočný zlom v jeho hudobnej kariére nastal až s rolou Judáša Iškariotského v muzikále Jesus Christ Superstar. Účinkovanie v ňom paradoxne urobilo "superstar" i z Ježišovho zradcu. Prišli začiatky s legendárnymi a kultovými J.A.R., oceňovaný projekt Die El. Eleffant?!, potom nasledovali aranžmány k muzikálu Evita, k tomu všetkému pribudol projekt Sexy Dancers.

Maratón pokračuje

Jednorázovým počinom malo byť i jeho spojenie s univerzálnymi hudobníkmi v kapele Illustratosphere. Nakoniec ale natočil jeden album s triom Roberta Balzara a s Illustratosphere dokonca štyri. Prvý z nich sa stal albumom roka 2000, za ten minuloročný s názvom Maratonika ho Akadémia populárnej hudby zvolila za speváka roka. "Maratonika je dobrý album a ja som rád, že je teraz všetkým jasné, že je i dobre naspievaná," vtipkuje Bárta a pokračuje: "Som rád. Kvôli sebe, kapele, našim. Ja som vlastne tak rád, že v sebe krásne nachádzam, že som rád aj kvôli vašim," netají svoju radosť spevák, ktorý úspech "samozrejme oslávil, pretože nie je zo železa".

Napriek tomu, že koncertný maratón má za sebou, o spomalení tempa nemôže byť reč. "Už v utorok 27. mája si po dlhšej dobe zahrám s Richardom Müllerom v pražskom klube Retro, na začiatku júla s Illustratosphere v Budapešti, potom v Šonově, Příbrami, Buchlobiciach, v lete pôjdeme na Colours of Ostrava a Sázavafest a ďalej po modrej ďalej, bude toho dosť," vypočítava Bárta.

Okrem živého hrania plánuje natočiť i nový klip. Po 3D animátorovi Jánovi Krejčířovi, ktorý je podpísaný pod lyrickým videom k pilotnému singlu ku B'Artagnan, oslovil tentoraz k spolupráci režiséra Zdeňka Suchého. "A na jeseň a v zime začneme pomaly dávať dokopy nejaké nové veci. Prebytky z Maratoniky, nedorobky a tak. Do roka a do dňa bude opäť za nami niečo nové," uzatvára Bárta.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Eva Albrechtová.

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta