Festival progresívnej klubovej hudby Wilsonic sa síce tento rok koná v malom a pripomína skôr akcie micro.Wilsonic ako samotný festival, no o to väčší bude zážitok, ktorý svojim priaznivcom 6. júna ponúkne. Organizátori dnes odhalili posledné zo šiestich zahraničných mien a ide o skutočné "eso z rukáva".

Od minulého utorka až do dnes sme každý deň okrem víkendu spoznali jedno nové meno v programe festivalu Wilsonic 2014. Po dvojici Cid Rim a Bobby Tank, ktorých sme si predstavili minulý týždeň, postupne pribudli tri zaujímavé mená zo Škandinávie - z Nórska príde Slick Shoota, z Islandu Hermigervill a z Dánska Sekuoia. Viac si o nich môžete prečítať nižšie.

Berghain, Sónar aj Wilsonic

Škandinávska, resp. islandská scéna učarila aj Austrálčanovi Benovi Frostovi, ktorý už niekoľko rokov žije a tvorí v Reykjavíku. Na Slovensku hral už dvakrát - v roku 2009 ako predskokan Valgeira Sigurðssona a o dva roky neskôr v A4ke v rámci festivalu Multiplace. Počas piatich rokov od bratislavskej premiéry však jeho hviezda prudko stúpala a dnes je jedným z najväčších inovátorov a ikon súčasnej experimentálnej scény. Jeho živé vystúpenia prinášajú skutočný fyzický zážitok z hudby a sú vždy udalosťou.

"Nevyspytateľný, zvedavý, testujúci hranice seba aj svojich poslucháčov. Radikál a zvukový terorista, ktorého hudba je monumentálna, epická a dramatická," týmito slovami opisujú Frosta organizátori Wilsonicu a keďže sme obe jeho predchádzajúce vystúpenia v Bratislave zažili na vlastnej koži, môžeme ich len potvrdiť. Ostatne, keď sa niekto učil od majstra zvuku Briana Ena, produkoval albumy pre Tima Heckera či Swans a spolupracoval na albumoch Björk alebo The Knife, niet pochýb, že ide o výnimočného umelca. Popri svojich abstraktných kompozíciách skladá hudbu aj k výstavám, filmu, opere a súčasnému tancu. 


Už o týždeň vydáva Ben Frost nový album Aurora, na ktorý sa čakalo dlhých päť rokov. Pracoval na ňom spolu s Gregom Foxom (ex Liturgy), Shahzadom Ismailyom a Thorom Harrisom (Swans), o mix nahrávky sa postaral spomínaný Valgeir Sigurðsson. Novinka je podľa prvých ohlasov plná drásavých plechových zvukov a post-apokalyptických vízii, pri ktorých sa cítite ako v Blade Runnerovi. Znie ako banda šialených zberačov kovov na vrakovisku, ktorí udierajú do všetkého, čo im príde pod ruku. A to je tiež jedným z motívov Benovej tvorby - hľadanie krásy ukrytej v deštrukcii. V rámci turné s novým programom Aurora LIVE vystúpi už tento štvrtok v berlínskom Berghaine, v piatok v pražskej Meet Factory a týždeň po Wilsonicu zase zahrá na španielskom Sónare.

Časopis Rolling Stone Bena Frosta odporučil ako hudobníka, ktorého musíte poznať, a jeho hudbu charakterizoval ako "tanečnú párty na post-apokalyptickom cintoríne robotov v Terminátorovi 2". Prestížny The Wire mu aktuálne venoval veľký profil, v ktorom ho korunoval za kráľa žánru. "Benove vystúpenia sú živelné a strhujúce. Či už hrá s orchestrom, metalovou gitarou, alebo v sprievode dvoch superrýchlych bubeníkov, vždy je to záruka sonického výletu a rituálnej očisty zvukom," hovorí Tibor Holoda z Wilsonicu. Ak máte radi hudobné experimenty a prekračovanie hraníc, pôjde o jeden z vrcholov koncertnej sezóny v Bratislave, na ktorom by ste nemali chýbať!

Vstupenky:  Predpredaj.sk

 
Viac ukážok z albumu Aurora 

Sekuoia - hudba pre citlivé a krehké duše

Wilsonic neponúkne len ťaživé experimenty a beatmi nadupanú elektroniku pre hustý piatkový žúr. Večer odštartuje zasnenejšou produkciou z "ľavej" strany žánrového spektra. Koláž indie elektroniky, post-dubstepu, ambientu i chillwave do Bratislavy prinesie dánska Sekuoia. "Na čele projektu stojí mladý hudobník Patrick Madsen, ktorý tvorí introvertnú indietronicu postavenú na krehkých melódiách a náladách. Neutápa ju však v prílišnej melanchólii, preto mu predpovedáme úspech aj u fanúšikov jeho súputníčky MØ," píšu organizátori na webe Wilsonic.sk.

Hudba pre citlivé duše s trochou škandinávskej introvertnosti a post-dubstepovým feelingom à la Burial je organická a elektronická zároveň, preto výborne funguje aj naživo. Sekuoia má za sebou úspešné predskakovanie kapelám ako WhoMadeWho, spomínanej MØ, Veto alebo Active Child. V súčasnosti dokončuje svoj debutový album a chystá sa na turné s Washed Out.


Hermigervill - islandské tajomno ukryté za horou synťákov

Niet pochýb o tom, že Islanďania sú mimoriadne muzikálny národ. Medzi tých, ktorých sa oplatí sledovať, dáva Wilsonic do pozornosti chlapíka s krkolomným pseudonymom Hermigervill. Sveinbjorn Thorarensen v tomto projekte s vtipom interpretuje islandskú pop music minulých dekád za sprievodu nostalgických synťákov a bicích automatov. Nad tým všetkým sa vznáša, ako duch kabaretnej speváčky, rozochvený zvuk thereminu.

"Jeho hudba znie občas ako soundtrack k nemej groteske s Charlie Chaplinom, ale keď sa k tomu pridá automatický bubeník, je z toho poriadna futuretro diskotéka. Trochu bizarné, ale ohromne zábavné! Pri jeho vystúpeniach zabudnete na všetky nudné live acty, ktoré ste kedy videli. Sú skutočne živé a nepredvídateľné, Hermigervill v nich ide doslova do roztrhania tela, lebo do nich vkladá všetko – celú svoju úprimnú a dobrácku hudobnú dušu," opisujú jeho šou organizátori festivalu.


Slick Shoota - nórsky zvuk Chicaga

Ak jeho krajan Cashmere Cat v pozitívnom zmysle nabúral vaše predstavy o typicky severskej hudbe, Slick Shoota vás definitívne utvrdí, že v roku 2014 hudobné scény už naozaj nie sú regionálnym, ale globálnym fenoménom. Tento talentovaný producent pochádza z Osla, ale jeho srdce bije v rytme bass music. Na Severana trpí neobvykým "syndrómom nepokojných nôh" importovaným z Chicaga – footworkom. Operuje však aj s juke-om, uk bass, ragga či junglom, pričom všetky suroviny sú v tomto multi-koktejle namiešané precízne a v správnych pomeroch, čoho výsledkom je divoká tancovačka. 

Slick Shoota remixoval Zebra Katz, DJa Vadima, Hudsona Mohawkea ale aj Lindstrøma. Vydáva na Diplovom labeli Mad Decent, ktorý sa orientuje na najrôznejšie formy urban a bass music. V týchto dňoch mu vychádza EPčka Keep Bussin', ktorá je plná hyperrýchlych synkopických rytmov. V piatok 6. júna si nezabudnite tanečné topánky!


Vstupenky sú v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk. Prvých 300 lístkov na akciu je v predpredaji za 15 eur (ostáva už len pár kusov), po ich vypredaní bude cena 18 eur až do dátumu konania akcie. Na mieste budú v prípade dostupnosti lístky v predaji za 21 eur, priamo pri vstupe do Ateliéru Babylon. Všetky podrobnosti o festivale a účinkujúcich nájdete na oficiálnom webe www.wilsonic.sk.

Text: Patrik Marflák (zdroj: Wilsonic.sk)
Foto: Yann Mingard - Facebook.com/theghostofbenfrost

Súvisiaci interpreti: Ben Frost