"Ja ešte mám vysvetľovať v parlamente na čo robím takú zmenu? Však by ma ugrilovali v tom parlamente ako krevetu. Aj ja som sa už veľa naučil: vôbec nezáleží na tom, čo je pravda. Dôležité je, čo povieš." - Aj tieto slová bývalého ministra financií Jána Počiatka znejú na novom, v poradí druhom albume punkovo-experimentálnej kapely Drť. Volá sa Minister a vychádza práve dnes (20.5.).

Po rozhovore bývalého šéfa ŠtB Alojza Lorenza, ktorý sa stal predlohou prvého albumu Puntičkár (2020), skladateľ Miroslav Tóth a textár Marek Kundlák ako podklad pre druhý album kapely Drť opäť použili kontroverzný materiál. Texty piesní tentoraz pochádzajú z videonahrávky súkromného rozhovoru Jána Počiatka s Dobroslavom Trnkom, ktorú tajne urobil Marián Kočner.

Výroky vtedajšieho ministra financií a bývalého generálneho prokurátora sú veľmi otvorené a vulgárne. Znie v ňom napríklad aj Počiatkov výrok: "Ten k**** sa s tým vôbec nej****. Vymyslel si nový kšeft. Ešte aj Fica oholil, do p***, lebo nedal mu z toho polku, ale nejak inak ho domotal. Úplný kráľ!".

Zverejnenie tejto nahrávky koncom roka 2019 vyvolalo veľký škandál. Táto hudobná rekontextualizácia však zrkadlí nielen úroveň komunikácie vysokých štátnych funkcionárov, ale zároveň odkrýva jednu z podôb vrcholovej politiky, pozadie vládnych kšeftov a politickú garnitúru, ktorá by sa v slušnej demokratickej krajine už nikdy nemala vrátiť k moci.

Album Minister vychádza dnes, 20. mája. Poslucháči ho už nájdu vo všetkých streamovacích službách.

Vypočujte si album na Bandcampe:



O vizuálnu podobu albumu sa postarala grafická dizajnérka Tereza Maco. Album vychádza pod hlavičkou festivalu Pohoda a jeho vznik podporil Fond na podporu umenia a Hudobný fond.

Piesne z albumu Minister obsahujú toľko autentických Počiatkových a Trnkových vulgarizmov, že ich neodvysiela žiadne rádio ani po 22. hodine, ale Miroslav Tóth potvrdzuje, že neprestajne experimentuje a hľadá nové podoby súčasného umenia, pri ktorom na prezentovanie kritického komentára a ukázanie obrazu doby stačí len nastaviť zrkadlo.

Angažované umenie na Slovensku v roku 2022

K uvedeniu albumu sa koná akcia v nitrianskom klube Mariatchi, ktorá zahŕňa dve hudobné premiéry a diskusiu na tému angažovanej hudby a punku na Slovensku. Do diskusie si novinár a hudobný publicista Oliver Rehák pozval vedúce osobnosti kapely Drť Miroslava Tótha a Michala Kaščáka, ako aj punkera a rapera Denisa Banga (The Wilderness, Fvck_Kvlt) a hudobnú manažérku Martinu Kotlárikovú. 

Program večera odštartuje kapela The Wilderness a s punkáčmi z Trnavy si na saxofón zahrá aj Miro Tóth. Líder skupiny Denis Bango so svojím rapovým projektom Fvck_Kvlt vydáva v nedeľu 22. mája nové EP Antiwar Songbook a skladby z neho prvýkrát naživo uvedie aj v piatok večer v klube Mariatchi. Stream z podujatia, ktoré začína o 19:00, bude možné sledovať na sociálnej sieti Denníka N, festivalu Pohoda aj portálu Hudba.sk. Vstupné na podujatie je na mieste 8 eur.

Angažovanú kapelu Drť s intenzívnym zvukom čerpajúcim z punku, free jazzu či hardcoru tvoria hudobníci zo Slovenska a Maďarska. Zakladateľom a autorom projektu je skladateľ a saxofonista Miroslav Tóth (Shibuya Motors, Black Angels Songs, Srnka, Predskokan otrok), ktorý je známy aj vďaka spolupráci so svetoznámym súborom klasickej hudby Kronos Quartet. Kapelu Drť založil v roku 2019. Prizval do nej speváka Michala Kaščáka (Bez ladu a skladu, Neuropa, VBPS), klávesistku Luciu Chuťkovú (Hvozd), gitaristu Mareka Buranovského (Vojdi, Raptor Koch), maďarského basgitaristu Mártona Csernovszkého (The Best Bad Trip) a experimentálneho bubeníka Jozefa Krupu (Ankramu).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Martina Kotláriková. Správu sme upravili a doplnili.