Viac než pol milióna pozretí má video z vystúpenia skupiny IMT Smile a lídra skupiny Kandráčovci s novinkou Hej, Sokoly! v Rádiu Expres. Toto úctyhodné číslo dosiahli iba za päť dní, a tak sú už od konca minulého týždňa suverénne na vrchole slovenskej verzie rebríčka Youtube trending. Oficiálny videoklip pritom zverejnili iba dnes.

Pesnička Hej, Sokoly!, ktorá zaznie v očakávanom novom slovenskom filme Čiara, mala premiéru minulý pondelok, no už za jeden týždeň sa stala pravdepodobne najúspešnejšou a najdiskutovanejšou skladbou začínajúceho leta na slovenskej scéne. Predurčilo ju k tomu už samotné spojenie interpretov. IMT Smile i Kandráčovci patria medzi najpopulárnejšie súčasné kapely na Slovensku, ktoré dlhé roky zbierajú jeden úspech za druhým a rozširujú svoje fanúšikovské základne nielen na internete a v médiách, ale predovšetkým na koncertných pódiách.

Najlepšie to funguje naživo

Spolupráca prešovskej stálice s Ondrejom Kandráčom podľa reakcií fanúšikov zafungovala skvele, o čom svedčí aj počet zhliadnutí videa z vystúpenia v Rádia Expres. V jeho štúdiu to hudobníci napriek stiesneným podmienkam rozbalili naplno a tri dni od zverejnenia skladby už tisícky ľudí zdieľali video, ktoré podčiarkuje jej živelnú energiu. Aktuálne má vystúpenie vyše 550-tisíc pozretí a v rekordnom čase sa zaradilo nielen do Top 10 najsledovanejších videí na Youtube kanáli spomínaného rádia, ale aj na vrchol slovenského rebríčka Youtube trending. Zároveň pieseň boduje aj v rebríčku najsťahovanejších skladieb na iTunes.

"Dostávame množstvo pozitívnych mailov a správ. Som veľmi rád, že vynikajúci text Vlada Puchalu a obrovská emócia, ktorá vznikla v štúdiu pri nahrávaní s Ivanom Táslerom, sa preniesla na poslucháčov. Veľmi sa z toho teším,“ neskrýva nadšenie Ondrej Kandráč. "Na pódiu sme pieseň prvýkrát zahrali v piatok na Dobrom festivale, kde sme sa s IMT Smile nečakane pripojili ku Kandráčovcom. Bolo úžasné sledovať reakciu ľudí. Všetci tancovali a spievali spoločne s nami," teší sa Ivan Tásler

Prečítajte si: Dobrý festival oslávil 10. narodeniny napriek nepriazni počasia vo veľkom štýle


Oficiálny klip aj so zábermi z filmu Čiara

Videoklip k piesni Hej, Sokoly!, ktorej korene siahajú do Poľska a Ukrajiny, zverejnili IMT Smile dnes a bude zaujímavé sledovať, či sa mu podarí prekonať sledovanosť štvrtkového vystúpenia. Pomôcť by k tomu mohla účasť známych hercov a herečiek, ako sú Tomáš Maštalír, Emília Vášáryová, Zuzana Fialová alebo Andy Hryc, ktorí účinkujú vo filme Čiara. Úryvky z neho totiž nechýbajú ani v čerstvo zverejnenom klipe.

Ostatné zábery sa nakrúcali v priestoroch štúdia IMT Smile Art Village na bratislavskej Kolibe, kde sa pieseň aj nahrávala. Režisérom klipu je Mayo Hurajt, ktorý s Ivanom Táslerom spolupracoval už v minulosti na cestopise Karavan Šou. "Vzhľadom na to, že na filme Čiara pracujem už niekoľko mesiacov, už pri nakrúcaní klipu som vedel, ktoré zábery z filmu do neho použijem. Náročnejšie bolo spojiť jednotlivé atmosféry z filmu so samotnou skladbou. V druhom rade išlo aj o to, neprezradiť z deja viac ako majú možnosť diváci momentálne vidieť z trailerov, kedže film ide do kín až 3. augusta," opísal režisér prácu na klipe.


Pieseň, pri ktorej sa nedá hrať divadlo

Už počas samotného nakrúcania videoklipu mal celý filmový štáb vrátane osvetľovačov a maskérov z Ivanovho a Ondrejovho hudobného výkonu husiu kožu. Všetci mali pocit, že sú chvíľami ako keby na súkromnom koncerte. Energiu, ktorú svojím spevom a hudbou obaja hudobníci vytvorili, nebolo možné prehliadnuť.

"Pri tejto piesni sa nedá hrať divadlo. Ľudia by to rýchlo odhalili a nikdy by túto pieseň neprijali. Aj preto sme ju hrali v plnom nasadení a hlavne od srdca. Na pľaci bolo cítiť silnú profesionalitu. Žiadne stresy. Viem, že som sa cítil tak dobre, že som celý čas vtipkoval s ostatnými. Bolo to naozaj príjemné a veľmi sa teším z výsledku," prezradil Ondrej Kandráč.

"Väčšinou sa stane, že keď vám režisér pošle prvýkrát náhľad klipu, tak ho spripomienkujete a on ho opraví, ale toto nebol ten prípad. Mayo odviedol super prácu. Presne vedel, čo chce natočiť a akú našu emóciu potrebuje do klipu dostať," pochválil spoluprácu s režisérom Ivan Tásler.

Film Čiara, ku ktorému bola pieseň nahratá, bude mať celosvetovú premiéru 3. júla na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Do slovenských kín sa film dostane presne o mesiac neskôr.

Pozrite si oficiálny trailer filmu Čiara:


Redakciu Hudba.sk informoval Marek Kučera z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív, film Čiara

Súvisiaci interpreti: IMT Smile