Skupina IMT Smile je na scéne už viac ako 20 rokov, počas ktorých vydala desať albumov s množstvom hitov. Spolupracovala aj na muzikáli Jesus Christ Superstar a Ivan Tásler zložil piesne pre mnohých svojich kolegov, do seriálu i cestopisu, ale filmová pieseň sa v repertoári skupiny nenachádzala.

Až jedného dňa Ivana Táslera oslovila Wanda Hrycová, producentka filmu Čiara, a vznikla skladba Hej, sokoly!. Tá je nielen prvou piesňou, ktorú skupina vytvorila pre hraný celovečerný film, ale zároveň aj prvou spoluprácou s jedným z najpracovitejších a najpopulárnejších slovenských hudobníkov venujúcich sa foklóru - Ondrejom Kandráčom.

"Hej, hej, hej sokoly, z výšky hľadia na to všetko, čo nás bolí," je časť refrénu piesne Sokoly, ktorú pred rokom vydal na rovnomennom albume so svojou skupinou Kandráčovci. Ide o ľudovú skladbu, o ktorej pôvode sa dodnes nevedia dohodnúť obyvatelia Ukrajiny a Poľska.

Ivan Tásler pieseň poznal, páčila sa mu. Celú ju však prearanžoval, dal jej niečo z energie, akú majú koncerty IMT Smile, a nazval ju Hej, sokoly!. Ondrej Kandráč následne skladbu obohatil spevom a hrou na husliach. Ak by ste však nevedeli, kto ju nahral, možno by ste tipovali, že v nej má prsty aj Polemic. Pesničku môžete počúvať v streamingových službách ako Deezer, Spotify, iTunes či Apple Music.



"Keď som Ivanovu verziu piesne počul prvýkrát, povedal som nahlas vetu: Prečo to nenapadlo mne?! Spravil to geniálne," teší sa zo skladby Ondrej Kandráč. "Vždy som na Ivanovi obdivoval jeho slobodu. Keď sa mu niečo páči a stotožní sa s tým, je mu jedno, koho si prizve k spolupráci. Má obrovský dar intuitívne vycítiť silu a emóciu piesne. Aj to je dôvod úspechu jeho, ale i IMT Smile. Veľmi im fandím a mnohé ich piesne si pospevujem nielen ja, ale aj moje deti," dodáva. Zaujímavosťou piesne Hej, sokoly! je, že obaja speváci v nej jednu slohu spoločne spievajú v ukrajinskom jazyku.

"Veľmi ma teší táto spolupráca. Medzi IMT Smile a Ondrejom to fungovalo úplne prirodzene," hovorí líder skupiny IMT SmileSkladba sa nahrávala v štúdiu Art Village na bratislavskej Kolibe. Jej text napísal Vlado Puchala. Počas celého nahrávania bolo v štúdiu cítiť uvoľnenú atmosféru, vzájomný rešpekt a úctu oboch interpretov. "Pracovať na piesni do skvelého filmu je radosťou a film Čiara ním určite je. Som rád, že už tento piatok (16.6.) pieseň odpremiérujeme aj koncertne a to na Dobrom festivale v rodnom Prešove spolu s Kandráčovcami," teší sa Ivan Tásler.

Film Čiara, ku ktorému bola skladba nahratá, bude mať celosvetovú premiéru o niečo neskôr - 3. júla na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Do slovenských kín sa film dostane o mesiac na to, 3. augusta. Režisérom filmu je Peter Bebjak (Čistič, Zlo) a v hlavných úlohách sa v ňom predstaví slovenská herecká špička Emília Vašáryová, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Andy Hryc a ukrajinskí herci Eugen Libezňuk (Pokoj v duši, Želary) a Stanislav Boklan (Sprievodca).

Pozrite si trailer filmu:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Marek Kučera z vydavateľstva Universal Music.

Súvisiaci interpreti: IMT Smile