Sú to už tri roky, čo britské zoskupenie Muse vydalo svoju siedmu štúdiovku Drones. Teraz sa fanúšikom pripomínajú novým materiálom a hovoria aj o vydaní albumu. Singel Something Human je poohliadnutím sa za koncertnou šnúrou k albumu Drones a tiež emotívnou skladbou o návrate domov po dlhšom čase, keď hľadáte "niečo ľudské".

"Pieseň vznikla, keď sme boli úplne vyhorení, pretože sme boli na cestách príliš dlho. The Drones Tour bola úžasná a sme šťastní ako to vyšlo, ale zároveň to bolo celkom vyčerpávajúce. Šesť nocí v Paríži, päť nocí v Londýne, rovnaká šou - bolo to po prvý raz, čo sme absolvovali rozsiahle turné s viacerými večermi v niektorých mestách," uviedol frontman kapely Matt Bellamy v rozhovore pre magazín Billboard.

Dlhé turné môže v človeku zobudiť príšeru

Muse strávili počas The Drones Tour na cestách 18 mesiacov a absolvovali 132 koncertov. Spevák, multiinštrumentalista a skladateľ preto priznáva, že sa tešil na návrat domov a normálny život. Skladbu Something Human sprevádza aj videoklip, o ktorého réžiu sa postaral Lance Drake, ktorý s Muse spolupracoval aj na klipoch ku skladbám Dig Down a Thought Contagion. Podľa režiséra klip vizuálne nadväzuje na tieto úspešné singl, no hudobne je svojou pokojnou atmosférou od výrazných rockových hitov s prvkami elektroniky odlišná.

"Naším cieľom pri skladbe Something Human bolo pokračovať v ceste, ktorú sme začali pri Dig DownThought Contagion. Prinášame budúcnosť do simulovaného sveta. Nasledujeme Matta, Doma a Chrisa na prelome života, kde sa niečo také jednoduché ako návrat videokaziet, stane epickou cestou," uviedol Lance Drake pre NME. Matt Bellamy novinku zaradil k ich jemnejšej tvorbe a označil ju za veľmi osobný kúsok. "Život na cestách môže prebudiť vašu vnútornú príšeru. Táto skladba je o krotení tej príšery, túžbe po návrate k niečomu ľudskému," uviedol.


Nový album na dohľad

S novými skladbami ohlasujú Muse aj vydanie albumu, ktorého by sa mohli fanúšikovia dočkať ešte tento rok. Podľa slov lídra kapely je nahrávka, ktorej predbežný názov je Simulation Theory, na najlepšej ceste. "Sme vzrušení. Momentálne robíme posledné úpravy na albume a dúfame, že by sme ho mohli dokončiť v priebehu nasledujúcich týždňov. Ak všetko pôjde podľa plánu, tak album vyjde v novembri," prezradil Bellamy. 

Ôsmy štúdiový album skupiny bude nasledovníkom nahrávky Drones, ktorá vyšla v roku 2015. Album sa stal albumovou jednotkou v rebríčkoch vo Veľkej Británii, USA a mnohých ďalších krajinách. Len v roku 2015 sa z neho predalo cez milión kópií po celom svete, pričom Muse vďaka nemu obsadili 19. priečku najlepšie sa predávajúcich albumov roka. Získali tiež Grammy za najlepší rockový album.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Hans-Peter van Velthoven

Súvisiaci interpreti: Muse