Koncert svetoznámeho hudobníka Joea Satrianiho si nenechá ujsť ani slovenský gitarový mág Henry Tóth. Na jedného z najlepších gitaristov na svete a jeho nový album Shockwave Supernova sa oceňovaný slovenský inštrumentalista veľmi teší. Majster elektrickej gitary sa v Bratislave predstaví 14. októbra v bratislavskom NTC.

"Satriani je skvelý gitarový technik, virtuóz, ale zároveň vie úžasne hrať melódie. A povýšil gitarové hranie na sólistické, čiže nie je to gitarový doprovod 'maha maha' pri kotlíku, ale urobil nádherné skladby. Je tam cítiť, samozrejme, Hendrixa, pretože, keď začínal, študoval Jimiho Hendrixa a učil sa jeho grify. A tiež Carlosa Santanu podľa vedenia melódie a podľa tých krásnych skladieb," hovorí s úsmevom Henry Tóth.

Joe Satriani je preňho gitarová jednotka, pretože je nielen skvelým virtuózom a skladateľ s úžasnými melódiami, ale aj úspešným učiteľom hry na gitare. "Veď jeho svetoznámi žiaci sú Steve Vai alebo Kirk Hammett z Metallicy a mnoho ďalších. V roku 1996 založil G3, kde sa zišli traja svetoznámi gitaristi - Joe Satriani, Steve Vai a vždy si niekoho pozvali. Buď to bol Yngwie Malmsteen alebo Steve Morse a ďalší prominentní gitaristi," pripomenul legendárny slovenský gitarista.

Ako priznal, Satrianiho naživo ešte nevidel hrať, preto sa na koncert veľmi teší. Zároveň však prezradil, že kariéru a inovácie svetoznámeho hráča na elektrickú gitaru už veľmi nesleduje. "Každý je z iného sústa. Ja som ďaleko lepší napríklad akustický alebo klasický hráč, čiže nylonové struny alebo kovové struny, resp. španielka. A Joe Satriani je zase inovátor v elektrickej gitare. Samozrejme, nechal som sa ním kedysi dávno inšpirovať a zistil som, že každý má vždy dané niečo iné. V poslednom čase som chodil po vynikajúcich koncertoch, aj Erica Claptona som videl naživo, aj AC/DC. A teraz si pozriem Satrianiho, bude to skvelé, teším sa veľmi," uzavrel Henry Tóth.

Lístky na koncert:  Predpredaj.sk


Slovenský gitarista, skladateľ a producent Henry Tóth študoval na bratislavskom Konzervatóriu u profesora Jozefa Zsabku, neskôr na prestížnej Hochschule für Musik und darstellende Kunst v rakúskom Grazi. V roku 1996 debutoval albumom The Big H - Breath, za ktorý získal ocenenie vtedajšej Slovenskej hudobnej akadémie Grammy West v kategórii Najlepší inštrumentalista roka. Ako gitarista nahral desiatky štúdiových albumov a rodukoval hudobné projekty viacerých kapiel a interpretov. Okrem iných spolupracoval s Delmarom Brownom, Lewom Soloffom, Vestou Maxey, skupinou Elán, Marikou Gombitovou, Paľom Haberom, Richardom Müllerom, Martinom Babjakom a ďalšími.

Joe Satriani patrí k najväčším gitarovým ikonám od roku 1987, kedy prerazil s albumom Surfing With The Alien. Na konte má 10 miliónov predaných albumov a 14 nominácií na Grammy. Na turné si ho vďaka dokonalej technike hry na gitaru pozývalu svetové legendy ako napríklad Mick Jagger alebo Deep Purple. Okrem spomínaného projektu G3 vytvoril Satriani v roku 2009 aj úspešnú formáciu Chickenfoot, v ktorej spojil sily so Sammym Hagarom a Michaelom Anthonym z Van Halen a s Chadom Smithom z Red Hot Chili Peppers.

Nenechajte si ujsť koncert špičkového svetového hudobníka Joea Satrianiho 14. októbra v Aegon aréne NTC v Bratislave. Vstupenky
si môžete zakúpiť už dnes prostredníctvom siete Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Ľubomír Lužina

Súvisiaci interpreti: Joe Satriani