Spevák a herec Ivo Heller, dlhoročný člen spevohry Novej scény sa v pondelok 20. augusta dožíva 80. narodenín. V Divadle Nová scéna strávil 33 sezón, v súbore spevohry Novej scény uplatnil svoje spevácke aj herecké vlohy pri stvárnení rôznych postáv v muzikáloch, účinkoval aj v množstve operiet, ale aj v činoherných inscenáciách.

Ivo Heller, civilným menom Ivan Grajciar (*20. 8. 1938, Lučenec), absolvoval v roku 1961 Chemickú fakultu SVŠT. V získanej profesii pracoval šesť rokov. Najskôr, v rokoch 1961–1964, v Slovenských pivovaroch a sódovkárňach Bratislava, kde bol vedúcim technickej kontroly. Od roku 1964 bol tri roky zamestnaný vo Výskumnom ústave potravinárskeho priemyslu, na oddelení enzýmov. V priebehu zamestnania študoval súkromne spev u profesorky Hudcovej-Frešovej, sólistky SND. Neskôr (1969) sa stal jeho hlasovým pedagógom František Tugendlieb.
 
K pseudonymu Ivo Heller sa dostal v roku 1967, keď odišiel s kapelou Caravan Quintet Vlada Hronca do zahraničia a na plagátoch sa objavilo meno Ivo Heller, ktoré vymyslel agent kapely. Pseudonym ostal spevákovi aj po návrate na Slovensko v roku 1969, keď nastúpil do Tatra revue, v ktorej pôsobil do roku 1974. Z tohto obdobia pochádzajú jeho známe hity Mátoha parohatá, Tatiana či Inzerát. V roku 1972 získal bronzovú Bratislavskú lýru s piesňou V mene človeka.


Muzikálový hlas

Amatérsky však začal Heller pôsobiť ako spevák v oblasti populárnej 
hudby už v roku 1964. V roku 1974 sa stal sólistom spevoherného súboru Novej scény, kde pôsobil 33 divadelných sezón. V operetách, muzikáloch i činoherných predstaveniach vytvoril množstvo postáv. Boli to napríklad Krečinskij v ruskom rovnomennom muzikáli, kráľ Menelaos v Krásnej Helene, Bazil Bazilev v Grófovi Luxemburskom, či plukovník Homonay v Cigánskom barónovi. 
 
Hral a spieval vo všetkých muzikáloch Jozefa Bednárika - Evanjelium o Márii, Grand Hotel, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Pokrvní bratia, Klietka bláznov a vo všetkých českých muzikáloch - Hamlet, Krysař, Kleopatra - uvádzaných na Novej scéne. V Divadle A. Bagara v Nitre alternoval s Leopoldom Haverlom postavu Pána Boha v muzikáli Adam Šangala a zahral si aj Ducha Uriáša v Kráľovi Davidovi. Bohatá umelecká dráha a vynikajúce spevácke a herecké výkony Iva Hellera na Slovensku i v zahraničí si zaslúžili ocenenie - Verejné uznanie Mestskej časti Bratislava - Nové Mesto v roku 2004.


Optimista a profesionál
     
Ivo Heller bol a stále je dobre naladený, optimistický človek, veľký profesionál. Venoval sa dlhé roky kondičnej kulturistike, bol vášnivým cyklistom. Posledné roky žije spolu s manželkou vo  Vysokej nad Moravou a venuje sa záhradke.


Ku gratulácii sa pripája vedenie Divadla Nová scéna - generálna riaditeľka DNS Ingrid Fašiangová a dlhoročný kolega, umelecký riaditeľ Karol Čálik. "Milý náš Ivo, dovoľ nám, aby sme Ti v mene všetkých, i bývalých členov Novej scény, popriali do budúcna veľa, veľa pevného zdravia, pohody, spokojnosti, kvalitný bicykel a veľa úspechov v súkromnom i umeleckom živote. Zároveň Ti ďakujeme za všetko, čo si urobil pre dobré meno spevohry Novej scény nielen doma, ale aj v zahraničí. Živijó!"

     
Zdroj: TASR (Správu pre TASR poskytla Zuzana Šebestová, PR manažérka Divadla Nová scéna)

Foto: RTVS