Zmeny v zostave britskej kapely The Cure neboli v minulosti prekvapujúce. Skupine sa však darilo v ostatných rokoch udržať si stále obsadenie, čo sa v uplynulých dňoch zmenilo. Fanúšikom i kolegom z kapely cez sociálnu sieť na rozlúčku zamával basgitarista Simon Gallup. Ako prvá sa iste v hlave poslucháčov vynorila ťaživá otázka "Prečo?".

Presná odpoveď zatiaľ nie je známa, no 61-ročný muzikant na Facebooku naznačil, že rozchod zrejme nebol najidilickejší. "S trocha ťažkým srdcom, už nie som členom The Cure. Želám im všetkým veľa šťastia," uviedol. Po mnohých komentároch a otázkach, či jeho odchod súvisí so zdravotnými problémami, napísal, že to nebol dôvod. "Som v poriadku, len už mám po krk zrady," dodal. Tým dal priestor na ďalšie otázky a dohady, ktoré však kapela zatiaľ nekomentovala. 

Jediným členom, ktorý sa vyjadril k súčasnej situácii, je klávesák Roger O’Donnell. Aj ten však reakciu poňal svojsky. "Kamarát mi práve povedal, že videl Lola v hudobninách, ako si kupoval basgitaru," napísal na Twitteri. Mal tým na mysli Lola Tolhursta, ktorý v kapele kedysi hrával na bicie aj klávesy. Kto nahradí Gallupa, teda zatiaľ nie je známe. 


Srdce živej kapely

Simon Gallup sa k formácii pridal v roku 1979 po vydaní debutového albumu Three Imaginary Boys (1979), na ktorom hral na basu Michael Dempsey. Gallup následne nahral albumy Seventeen Seconds (1980), Faith (1981) a Pornography (1982). Po napätých vzťahoch s frontmanom Robertom Smithom kapelu v roku 1982 opustil. Práve charizmatický líder ho o dva roky neskôr požiadal, aby sa vrátil, na čo Gallup prikývol a v zostave pôsobil až doteraz. 

Dnes 62-ročný spevák a gitarista v roku 2019 v rozhovore pre časopis NME označil basgitaristu za "srdce živej kapely". "Vždy bol mojím najlepším priateľom. Je zvláštne, že za tie roky a dekády bol vždy prehliadaný. Je životne dôležitý pre to, čo robíme," vyjadril sa. Dotkol sa aj problémov, ktoré viedli k rozdeleniu ciest na začiatku 80. rokov. "Mali sme určité zložité obdobia, ale podario sa nám udržať si veľmi silné priateľstvo, ktoré sme získali vďaka spoločným skúsenostiam ešte ako tínedžeri. Keď máte takéto priateľstvá, ktoré trvajú tak dlho, musí sa stať niečo skutočne výnimočné, aby sa takéto priateľstvo pokazilo," povedal. 

Gallup je po Smithovi druhý najdlhšie pôsobiaci člen kapely The Cure. V roku 2019 ho ako jej člena uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. V súčasnosti v kapele hrajú aj bubeník Jason Cooper a gitarista Reeves Gabrels. The Cure vydali svoj zatiaľ posledný album 4:13 Dream v októbri 2008.  


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Cure