"Hneď po vypočutí dema nám bolo jasné, že Ceremony je niečo úplne iné než akýkoľvek album, ktorý sme predtým počuli," píše prestížne americké vydavateľstvo Lost Tribe Sound o pripravovanom albume projektu Alapastel, za ktorým stojí slovenský hudobník Lukáš Bulko.

Alapastel sa objavil v slovenskom aj svetovom hudobnom svete v marci 2018 vydaním ambientného/neoklasického debutového albumu Hidden for the Eyes, ktorý predstavil po ôsmich rokoch práce. Dnes už vypredaný album, ktorý vyšiel v britskom labeli Slowcraft Records Jamesa Murraya, sa stretol s chválou kritikov i fanúšikov vo svete.

Ceremony bude jeho druhým albumom, pracoval na ňom od roku 2019 až do tohtoročnej jari a vyjde už v októbri v americkom vydavateľstve Lost Tribe Sound. Pôjde o čisto inštrumentálne, bohato orchestrálne, 74 minút dlhé výpravné dielo, ktorého zámerom je podľa slov autora "liečiť a facilitovať transformatívnu skúsenosť".

Vydavateľstvo Lost Tribe Sound vydá album Ceremony ako súčasť série ôsmich albumov pod názvom Salt & Gravity. Alapastelova skladba Transmission dokonca otvára výber predstavujúci celú sériu. Hudobník ju zverejnil v piatok (17.9.) spolu s videom tanečníčky a choreografky Marielle Gonier, nakrútené v španielskom regióne Murcia v júni 2021.


Šéf vydavateľstva Lost Tribe Sound Ryan Keane v oficiálnom uvedení albumu napísal: "Alapastela predstavil vydavateľstvu Lost Tribe Sound začiatkom roka 2021 skladateľ William Ryan Fritch. Hneď po vypočutí dema nám bolo jasné, že Ceremony je niečo úplne iné než akýkoľvek album, ktorý sme predtým počuli. Je to album zostavený z mamutích zvukových predmetov vytesaných z organických zdrojov, ktoré sú také hmatateľné, že sa ich človek môže dotknúť. Tieto rozsiahle kompozície, často trvajúce viac ako desať minút, sú vytvarované s takým zámerom a zložitými detailmi, že nikdy neprestanú oslovovať. V Bulkovom hudobnom hlase je čistota a jemnosť, ktorá hovorí o spojení, oprave, budovaní lepšej existencie. Témy, ktoré často pohltí hluk, krutosť a nedostatok súcitu, nachádzajúce sa v modernej spoločnosti... Často odsúvané bokom ako idealistické alebo naivné."

"Bulko sám opisuje, že zámerom 'Ceremónie' je facilitovať transformatívnu skúsenosť. Väčšina 'obradu' bola napísaná tak, aby zdôraznila jeho záujem o schopnosť domorodých národov prežiť pomocou trvalo udržateľných metód odovzdávaných po tisícročia s využitím techník, ktoré pomohli zachovať biodiverzitu pre budúce generácie. Bulkova práca vo Fairtrade International rozvíja toto spojenie a vieru, že prijatie týchto starodávnych postupov je kľúčom k ďalšiemu životu na tejto planéte," približuje Keane.

"Ceremony využíva širokú škálu nástrojov bežne používaných pri obradoch a rituáloch. Mnoho z nich má svoj pôvod v rôznych domorodých kultúrach z celého sveta. Kompozície úmyselne pracujú s eklektickou tonálnou paletou a intuitívnym zmyslom pre načasovanie, aby zaviedli poslucháča do neznámeho územia. Plynulosť a ľahkosť, s akou sa Bulko vpletá do nových hlasov a frázovania do hudobnej krajiny, je možno tým najväčším úspechom albumu. Bulko tvorí podivne pútavé príbehy medzi nástrojmi, ktoré by človek len zriedka považoval za zlúčiteľné. Jeden z príkladov je skladba In The Service Of Life, v ktorej figuruje pomaly sa čeriace didgeridoo umocnené divoko tónovanou drumbľou. Na papieri sa takáto kombinácia môže zdať diskutabilná, ale vďaka Bulkovmu starostlivému spracovaniu každého prvku v rámci Ceremónie sa stáva jedným z najzaujímavejších momentov albumu," píše šéf značky Lost Tribe Sound.

Vypočujte si štyri zatiaľ zverejnené skladby na Bandcampe:



Album Ceremony vyjde 8. októbra na sklenene vylisovanom CD umiestnenom v osemstranovej knihe s tvrdou väzbou. Každá kópia bude zahŕňať obal a obrazy k jednotlivým skladbám od maliarky Silvie Bobekovej, ktorá vytvorila aj obal nahrávky. O mastering albumu sa postaral britský zvukový inžinier a hudobník Ian Hawgood. 

Do albumu hudobne významne prispel Ján Kružliak ml., hlavný huslista a zakladateľ Spectrum Quartett, a tiež Richard Grosman PhD - americký psychoterapeut a sound healing umelec, ktorý celý život skúma zvuky domorodých národov a vedie liečivé ceremónie. Z jeho nahrávok pochádzajú zvuky šejkrov, drumblí, didgeridoo, flaut, dychových nástrojov a spievanie tradičných šamanských spevov, ikaro*. Ďalší Bulkovi spolupracovníci sú Adam Dekan s vrstvami modulárnej elektroniky, ktorý zároveň album mixoval, Michal Veselský prispel klavírom v dvoch skladbách a Marián Hrdina alikvótnymi vokálmi v skladbe Releaseness.

Album je možné predobjednať na Bandcampe a nájdete ho aj na všetkých streamingových službách, kde sú zatiaľ zverejnené tri skladby. CD bude od 8. októbra dostupné aj priamo u autora alebo v predajni Wegart.

* Ikaro (kečuánsky) je juhoamerický domorodý hovorový výraz pre kúzelnú pieseň. Dnes sa tento termín bežne používa na opis liečebných piesní vykonávaných pri obradoch s liečivými rastlinami, najmä šamanmi pri obradoch ayahuasca. Bežne sa používa aj na opis tradičného remeselného vzoru kmeňa Shipibo založeného na víziách vyvolaných ayahuascou.

tradičný remeselný vzor kmeňa Shipibo

Redakciu Hudba.sk informoval Lukáš Bulko. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Martina Slováková (titulná fotografia)