Česká Madam soul, speváčka Marie Rottrová, oslávi 13. novembra už 73. narodeniny. Darovala si k nim návrat na koncertné pódiá, v rámci ktorého nevynechá ani Slovensko. Vrcholom turné, ktoré štartuje už zajtra (21.10.) v Košiciach, bude 25. novembra koncert v bratislavskom Istropolise.

Hoci pred troma rokmi Marie Rottrová ohlásila koniec kariéry, dnes sa na to pozerá inak. "Návrat na pódiá zrel vo mne postupne. Po dvoch rokoch prestávky - kedy som si skutočne oddýchla, navštívila som párkrát syna v Kanade, absolvovala safari po Afrike, doma som varila, piekla - ma vlani pozval vystupovať na svoj koncert k sedemdesiatke môj dlhočný kolega a dobrý kamarát Jaroslav Wykrent," hovorí o prvom impulze pre veľký návrat speváčka, ktorá ukončenie kariéry ohlásila práve pri príležitosti svojej sedemdesiatky v roku 2011.

"Bola som jeho narodeninový hosť a publikum ma tak vrele prijalo, že som začala zvažovať - prichádzajú dlhé jesenné večery, o pol piatej je tma, čo ja budem robiť? Teraz je ten správny čas na koncertovanie! Hoci som ohlásila koniec, každý má právo na omyl, bolo to unáhlené. Netušila som, že energia publika ma zase uchváti," priznáva rodáčka z Ostravy, ktorá počas kariéry naspievala vyše 600 piesní. "Viete, keď stojíte na pódu, za vami kapela, vpredu tlieskajúce a spievajúce publikum a vy ste uprostred toho kotla, to je pre speváka niečo neskutočné. Bol to omyl, že som chcela skončiť, chcem spievať. Nie veľa, budem si to strážiť, ale chcem ešte na pódiá," dodáva.

Marie Rottrová, 2014 Zdroj: PR

Nemá cenu páliť mosty, keď je človek unavený

Hoci mnohí jej ohlásenie ukončenia kariéry považujú dnes za reklamný ťah, Marie podobné úvahy vyvracia. "Spievala som s tromi kapelami a muzikanti chcú hrať. Kvôli tomu som bola veľmi málo doma - neviem povedať nie, tak som vystupovala. Až som mala naraz sedemdesiat a bola som unavená a povedala som si, je čas končiť. Urobili sme rozlúčkové turné, ale naozaj teraz vidím, že to bolo predčasné," hovorí Marie Rotrová, ktorej však dlhšia pauza zmenila pohľad na vec. "Musela som to prehodnotiť. Počas pauzy som si odpočinula. A povedala som si, že nemá cenu to zabaliť a páliť mosty, keď je človek unavený. Stačí si odpočinúť a nevzdávať to," uviedla ešte koncom septembra na tlačovej konferencii k slovenskému turné.

Na komorných koncertoch bude Rottrovú sprevádzať skupina NeřežFanúšikovia sa môžu tešiť na speváčkine najväčšie hity, ako napríklad Ten vůz už jelLásko voníš deštěm alebo S tebou. "Budem spievať aj duet s Vítkom Sázavským z kapely Neřež. S piesňou S tím bláznem si nic nezačínej urobíme spomienku na Pavla Bobeka," priblížila Rottrová, ktorá po skončení slovenskej šnúry chystá sériu vianočných koncertov v Českej republike.

Termíny koncertov Marie Rottrovej na Slovensku: 

21. október – Košice, Dom umenia 
22. október – Prešov, kino Scala 
23. október – Piešťany, Dom umenia 
29. október – Trenčín, Posádkovy klub 
4. november - Trnava, Dom kultúry 
5. november – Ružomberok, Dom kultúry 
25. november – Bratislava, Istropolis - PREDPREDAJ
26. november – Komárno, MSKS


Text: Hudba.sk (zdroj: agentúra 212, archív)
Foto: PR / agentúra 212

Súvisiaci interpreti: Marie Rottrová