Veľké česko-slovenské turné s názvom Road to Abbey Road malo obrovský úspech. Jediné koncerty v roku 2016 v Prahe, Ostrave, Bratislave a Košiciach dostali od divákov standing ovation nielen pre Mekyho, ale aj jeho hostí a hlavne pre Mariku Gombitovú.

Symbolickú bodku za turné dá Miro Žbirka 29. októbra na koncerte v Londýne v prestížnom klube v centre mesta - 229 Venue na Great Portland Street. Slovenskí a českí fanúšikovia si budú môcť atmosféru koncertov pripomenúť v dokumente spevákovho syna Davida, ktorý na všetkých koncertoch usilovne zaznamenával dianie na pódiu aj za ním.

Ukážka z pripravovanej videospomienky na turné:


Prečítajte si: Miro Žbirka v Bratislave plnil sny. Sebe, Marike Gombitovej aj tisícom fanúšikov

Kniha, ktorá rozpráva Mekyho hudobný príbeh

Zajtra (21.10.) oslávi Miro narodeniny, ku ktorým okrem úspešného turné a limitovanej dvojvinylovej edície najväčších hitov 22x2 Best of dá sebe aj fanúšikom ďalší zaujímavý darček. Je ním nová kniha s názvom Miro Žbirka - Zblízka, ktorú napísal český hudobný publicista Honza Vedral. Novinka vyjde 31. októbra v slovenčine aj v čestine vo vydavateľstve Slovart.

"Keby mala kniha Zblízka podtitul, bol by to Hudobný príbeh, pretože pri jej vzniku sa ukázalo, že Miro Žbirka často, aj keď možno len podvedome, písal soundtrack k svojim životným peripetiám," povedal o knihe autor, ktorý je o generáciu mladší ako samotný Meky. "Stretávali sme sa v nepravidelných intervaloch viac než rok. Odhadom by som povedal, že to bolo dvadsať stretnutí," priblížil vznik knihy Vedral, ktorého Meky pozval aj na nahrávanie do slávneho londýnskeho štúdia Abbey Road.

"Myslím, že sme sa s Honzom v rámci nejakého rozhovoru pre noviny zadebatovali o hudbe a ja som mu samozrejme pridal pár svojich historiek. Tých rozhovorov bolo nakoniec viac a napadlo mi, že by mohla konečne vzniknúť kniha o tom, čo bolo a je v mojom živote dominantné. Kniha o hudbe, príbehoch vzniku skladieb, či o koncertoch, ktorých bolo veľmi veľa. K nečakaným objavom dávnych príbehov ma viedli aj Honzove históriou nezaťažené otázky. Keď som mu vysvetľoval realitu minulosti, bol niekedy veľmi prekvapený a ja som si pri tom spomenul aj na veci, na ktoré by som radšej zabudol," priblížil vznik knihy Miro Žbirka.

V knihe sa objavia aj nikdy nezverejnené fotografie zo súkromia a zákulisia koncertov. Dopĺňa ju aj kompletná diskografia Mira Žbirku, vrátane obalov všetkých albumov. Všetci fanúšikovia sú pozvaní na oficiálne uvedenia knihy, ktoré sa uskutočnia na 15. novembra v Bratislave (kníhkupectvo Martinus) a 21. novembra v Prahe (Palác knih Luxor). Slávnostných krstov a autogramiád sa Miro Žbirka zúčastní spolu s autorom knihy a fotografmi Tomášom Třeštíkom a Petrom Stanleym Procházkom. 

Vypočujte si výber skladieb na kompilácii 22x2 Best of:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agentúry pro:messa. Viac sa dozviete na stránkach www.zbirka.cz a www.facebook.com/MiroZbirka.

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka