Robert Aiki Aubrey Lowe je výrazné meno na svetovej experimentálnej scéne. Pod pseudonymom Lichens hrá na modulárny syntezátor, okrem neho využíva aj svoj hlas. Na jeho vystúpeniach vzniká spontánna hudba a pre poslucháčov sonický a psychický výlet za hranice všednosti.

Robert Aiki Aubrey Lowe alias Lichens prichádza z newyorského Brooklynu, kde sa experimentálna hudba bežne predvádza na vernisážach, v hudobných inštitútoch, umeleckých školách a na iných zaujímavých miestach. Tento mesiac sa predstavil na krakovskom Unsounde a v pondelok 23. októbra vystúpi v bratislavskej A4.

Na svoj modular hrá nenápadnými dotykmi a gestami, viac ako hru na hudobný nástroj to pripomína čarovanie nad horou farebných káblikov. Tie reagujú vždy ináč, preto je každé vystúpenie úplne unikátne. V tom je čaro modulárnej scény. Nie je to však iba skúšanie a experimentovanie. Robert svojim schémam, obvodom a káblikom rozumie a ovláda ich. Z na prvý pohľad neprehľadného setupu tak vychádza niečo podmanivo krásne, a zároveň z toho cítiť radosť z objavovania. Predstavte si synapsie v ľudskom mozgu, ktoré sa prepájú, a vzniká niečo úplne nové.



Lichens (v preklade lišajníky) pri vystúpeniach využíva aj svoj hlas. Ten však nestojí v centre, zefektované vokálne improvizácie sú ďalším nástrojom umelca. V kombinácii zvukov, ktorú vytvára, vznikajú neočakávané momenty: od meditatívnych plôch až k melodickým rozkladom a spevom, ktoré pripomínajú rituálnu hudbu akejsi neznámej civilizácie. Jeho hypnotické koncerty mávajú aj veľmi osobný a intímny ráz, a prinášajú pocit úplnej hudobnej slobody.

Robert patrí k najosobitejším postavám na svetovej modulárnej scéne, no je tiež členom kalifornskej doom-metalovej kapely OM, v ktorej "zaklína" gitary a perkusie, a hrával aj v rôznych noise-rockových kapelách. Časopis The Wire si ho dal minulý mesiac na titulku. A tam sa nezvyknú mýliť. Fyzický zážitok s hudbou je v prípade Lichens veľmi dôležitý. Preto je lepšie to raz zažiť naživo, ako dvakrát počuť doma. Ako predkapela sa predstaví domáci projekt Charon. Bratislavský hudobník, o ktorom nebolo dlho počuť, zahrá tiež modulárny set.

FB event


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka A4 Katarína Svobodová.