Smiešne tancujúci fúzatý týpek, speváčka so škuľavým pohľadom a zamrznutým úsmevom, vizuál plný absurdných výjavov a hudba, ktorá je tak neodolateľne hlúpa a chytľavá, že už po prvom počutí sa budete kývať do rytmu a pospevovať si "refrén". To je v skratke nový klip ruskej formácie Little Big, ktorý má za dva týždne od zverejnenia 30 miliónov pozretí.

Názov skladby je Skibidi a na sociálnych sieťach ju ľudia prirovnávajú k šialenstvu z roku 2012, singlu juhokórejského rapera PSY Gangnam Style, ktorý bol najsledovanejším videom na Youtube nepretržite takmer päť rokov. Prekonal ho až vlani v júli singel See You Again z filmu Rýchlo a zbesilo 7, ten sa však na prvej priečke historického rebríčka dlho neohrial a už o necelý mesiac ho preskočil fenomén Despacito, ktorý má dnes neuveriteľných 5,617 miliardy prehratí.

Novinka ruskej skupiny Little Big zrejme nemá šancu dosiahnuť na najvyššie miesta historických štatistík, ale nepochybne ide o virálneho červa, ktorý by vám ani bez tohto článku v najbližších dňoch neušiel. Podobne ako pri Gangnam Style, aj v prípade tohto bizarného úletu si totiž ľudia po celom svete natáčajú vlastné videá, v ktorých tancujú na jeho bláznivú choreografiu, resp. robia tie smiešne pohyby.

Začalo to v Rusku, kde už krátko po zverejnení klipu viaceré televízne hviezdy, populárni raperi či blogeri vo svojich videách parodovali tanečné umenie frontmana Ilju Prusikina. Virálny potenciál klipu si všimla aj najväčšia večerná show ruskej televízie Večernij Urgant, ktorá vytvorila vlastnú "Skibidi challenge".


Die Antwoord z ruskej psychiatrie

Little Big nie sú na hudobnej scéne nováčikmi, viaceré ich videá majú desiatky miliónov prehratí. Skibidi má však z ich doterajšej tvorby jednoznačne najväčší medzinárodný "výtlak" a pravdepodobne už do konca októbra prekoná ich doposiaľ najúspešnejší videosingel, ktorým je Big Dick z roku 2016. Ten má aktuálne 42 miliónov prehratí a skupina s ním dokonca vyhrala cenu Berlin Music Video Awards v kategórii Most Trashy.

Partička z Petrohradu, ktorej zostavu okrem Prusikina tvoria aj Sergej "Gokk" Makarov, Sophia Tayurskaya a Anton Lissov, je doma v Rusku jednou z najpopulárnejších súčasných skupín a vystupuje na najväčších pódiách. Veľkú základňu fanúšikov si však získala aj v západnej Európe, najmä vo Francúzsku, Švajčiarsku, Nemecku a Holandsku. Vystúpila tiež na veľkých európskych festivaloch ako Dour, Lowlands alebo maďarský Sziget.

Členovia skupiny sa pritom pôvodne dali dohromady v apríli 2013 len preto, aby natočili smiešne video Everyday I’m Drinking. Malo však taký ohlas, že skupina bola pozvaná, aby predskakovala na ruskom koncerte slávnej juhoafrickej rap-rave šialenosti Die Antwoord. Bolo to ich úplne prvé vystúpenie a stretlo sa s veľkým úspechom, takže odvtedy fungujú ako plnohodnotná kapela. Little Big si vtedy zároveň vyslúžili prívlastok "ruský Die Antwoord". Presnejšie to však vyjadril magazín Vice, ktorý ich opísal ako "odpoveď ruského psychiatrického pacienta na Die Antwoord".


Formácia vo svojej tvorbe a klipoch pracuje s ruskými národnými stereotypmi a folklórom. Sami svoju tvorbu nazývajú "satirickou umeleckou kolaboráciou", v ktorej hrajú vizuály rovnako dôležitú rolu ako hudba. Režisérkou všetkých ich videoklipov je spoluzakladateľka skupiny Alina Pasok

"Vo svete je veľa problémov, ale chceme ukázať ľuďom, že sú sami pánmi svojho života. Krajiny a ich vlády nie sú až také dôležité, ako si ľudia myslia. Každý má v sebe silu, aby mohol robiť, čo chce," povedal Prusikin v rozhovore pre Noisey

Little Big majú zatiaľ na konte tri albumy - With Russia From Love (2014), Funeral Rave (2015) a najnovší Antipositive (2018), ktorý vyšiel v dvoch častiach. Práve z čerstvo vydanej nahrávky Antipositive Pt. 2 pochádza aj singel Skibidi. Medzi ich ďalšie úspešné klipy patria napríklad spolupráca s estónskym raperom Tommym Cashom Give Me Your Money (2015), Hateful Love (2016), paródia na súkromný život severokórejského lídra Kim Jong Una LollyBomb (2017) alebo Faradenza (2018).


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Warner Music, wikipedia, Noisey.vice.com)
Foto: Youtube / Alina Pasok