V českom Národnom múzeu sa v stredu (19.10.) uskutočnila vernisáž výstavy o legende slovenskej a českej pop music s názvom "Miro Žbirka: Roky a dni". Prostredníctvom príbehov predstaví spevákov život, tvorbu a nadšenie pre hudbu.


Podľa generálneho riaditeľa múzea Michala Lukeša bolo dôvodov na usporiadanie expozície niekoľko. Inštitúcia sa venuje i modernej hudbe, robí akvizičnú činnosť a jej súčasťou je napríklad České múzeum hudby. "Miro Žbirka bol taký fenomén, že sme ho nemohli obísť. Ďalším dôvodom je, že si pripomíname jeho nedožité 70. narodeniny, a ďalším výročím tiež je, že pred 40 rokmi porazil Karla Gotta a získal Zlatého slávika," pripomenul Lukeš.

Podľa vdovy po spevákovi Kateřiny Žbirkovej, ktorá akciu spoluorganizuje, obsahuje expozícia aj "raritky, ktoré ešte nikto nevidel". Na 28 paneloch sa odvíja Žbirkov život od detstva a prvých "koncertov" na lavičke v Bratislave aj tých ozajstných s kapelou Modus. Sú tam i spomienky na návrat zo zahraničia do normalizačného Československa či na dlhú hlasovú indispozíciu.

Anotácia hovorí o tom, že výstava chce vystihnúť spevákov život na pomedzí dvoch zásadných historických epoch – socializmu a porevolučnej doby, keď Žbirka v Prahe v mnohých ohľadoch začínal znova. Venuje sa však aj záveru jeho života. Výstava v historickej budove Národného múzea potrvá od štvrtka do konca roka. V roku 2023 by sa potom mala presunúť na Bratislavský hrad. "Meky na Hrad je dobré heslo," dodala s úsmevom Katka Žbirková.

Prečítajte si tiež:

Koncert Tribute To Miro Žbirka 70 bol oslavou hudby, prišla aj Marika Gombitová

Večer plný hviezd: Pozrite si 70 fotiek z koncertu Tribute to Miro Žbirka 70

Vypočujte si playlist "Mekyho stovka" (Spotify / Deezer / Youtube)

Miroslav Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave anglickej matke Ruth Galeovej a slovenskému otcovi Šimonovi Žbirkovi. Hudbe sa profesionálne venoval viac ako polstoročie. Zomrel 10. novembra 2021.

Zdroj: TASR (ČT24), Hudba.sk edit

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka