Televízna šou Česko Slovenská má talent pozná svojich finalistov. Úspešný zahraničný formát sa na našich obrazovkách teší už desiatej sérii, v ktorej opäť nebola núdza o zaujímavé, netradičné či kvalitné hudobné vystúpenia. Účasť vo finále si vyspievali až traja speváci a jedno spevácke trio.


Finálovú miestenku si dvaja z nich uchmatli už v úvodnom kastingovom kole. Horúcim želiezkom v ohni tak bude 26. novembra v priamom finálovom prenose trinásťročná Polina Babii z Ukrajiny. Mladé dievča so svojou mamou a staršou sestrou aktuálne žije na Slovensku, pokým sa budú môcť vrátiť domov na Ukrajinu, kde ich otec zostal ako dobrovoľník. Na Ukrajine sa mladá speváčka zúčastnila niekoľkých speváckych súťaží, vystupuje v divadelných predstaveniach a píše si dokonca aj vlastné pesničky, ktoré zverejňuje na svojom YouTube kanále.

Na kastingu predviedla interpretáciu piesne Jessie J Mamma Know Best, ktorou porotu odrovnala. V krehkom dievčati sa ukrýva silný a pekný hlas, ktorý vytvoril v kombinácii s prirodzeným pohybovým prejavom zaujímavé kastingové vystúpenie, za ktoré dostala Polina zlatý buzzer od Marty Jandovej. "Chcem svoje víťazstvo venovať Ukrajine, všetkým ľuďom, ktorí bránia naše sny, našu zem. Všetkým veľmi ďakujem a moje víťazstvo je vaše," reagovala Polina Babii na svoj postup do finále.

Druhým finalistom sa stal iba 12-ročný Alex Rigo z Duloviec, ktorý sa ešte pred samotným vystúpením postaral o úsmevný moment. Zvolil si totiž pieseň Vyznanie od Mariky Gombitovej a poplietol meno legendárnej speváčky. Najprv ju premenoval na Margitu a následne na Máriu. Či išlo o neznalosť alebo trému z prvého vystúpenia pred publikom v konečnom dôsledku nebolo podstatné. Po veselom úvode už totiž nikomu do smiechu nebolo.

"Ja to nechápem," hovorila si počas vystúpenia Marta Jandová. Rytmus vo svojom hodnotní označil Alexovu polohu hlasu za dar od Boha a odporučil mu vyhľadať niekoho kto ho bude ďalej viesť najmä po technickej stránke. Toho sa už ujala televízia Markíza, ktorá mladému talentu zabezpečila hodiny spevu. Moderátori Jasmina Alagič a David Gránsky zase plachému chlapcovi zabezpečili zlatým buzzerom postup do finále.

Čerešne a Balada o poľných vtákoch

Citlivou a zároveň originálnou interpretáciou zaujala už na kastingu 15-ročná Nikola Kusendová, ktorá si trúfla na Čerešne Hany Hegerovej. S podmanivou ľahkosťou zaspievala hit, ktorý dôverne pozná každý. Nekopírovala však originál, uchopila ho v zdravej miere po svojom a popri tom sa aj sprevádzala na gitare.

Po zaslúženom standing ovation si vypočula lichotivé slová porotcov. "Bavilo ma to, ako si prešla z nežného do ženského, dravého. Som schopná ti povedať iba to áno," povedala Eva Holubová hlasom roztraseným od dojatia. "Zrodila sa hviezda, ty si hviezda," povedal mladej speváčke Jaro Slávik. "Myslím si, že môžeš vyhrať túto súťaž a bol by som rád, keby si ju vyhrala," dodal.

V semifinále sa pokúsila osloviť hlasujúcich divákov opäť slovenskou skladbou. Tentokrát vsadila na interpretáciu hitu Balada o poľných vtákoch od Mira Žbirku. A úspešne. Znova sme mohli vidieť citlivé prevedenie so štipkou osobného vkladu. "Ako málo stačí, iba sa sem postaviť s gitarou a zaspievať tak krásnu intímnu pesničku. Je neuveriteľné, čo všetko v tebe je – celý vesmír," reagovala na vystúpenie Marta Jandová. "Opäť si zažiarila, ja sa teším, že som ti verila, že v tomto semifinále uspeješ," pridala sa Diana Mórová.

Operné árie troch učiteliek

Opernou áriou upravenou pre trojhlas zaplnili bratislavskú Inchebu kamarátky Andrea, Katarína a Tünde. Tri učiteľky z Dunajskej Stredy, ktoré si hovoria Opera trio, sa spevu venujú iba vo svojom voľnom čase, no aj to stačilo na to, aby ich výkon na kastingu diváci aj porotcovia sledovali so zatajeným dychom a posunuli ich do ďalších kôl.

"Bolo to ako pohladenie po duši a presne toto teraz potrebujeme," komentovala Diana Mórová. "Obávam sa, že vaši žiaci práve prišli o svoje pani učiteľky a že sa týmto budete živiť," pridal sa Jakub Prachař. Ich cesta do finále pokračovala ďalším presvedčivým vystúpením. Porote aj divákom predviedli čisto vokálne spracovanie skladby Never enough, počas ktorého ich na pódiu sprevádzala vokálna skupina For You, ktorá sa postarala aj o aranžmány tejto pesničky. "Teším sa z vás, ja som za vás bojovala," Mórová. "Dámy, nádherné," pridal sa Prachař.

Keďže Česko Slovensko má talent nie je len o speve a hudobných nástrojoch, bolo napínavé sledovať, ako bude vyzerať kompletná finálová osmička. Divácke hlasovanie ukázalo, že spev a hudba vedia preniesť emócie aj cez televíznu obrazovku, pretože v konečnom výsledku bude až polovica finalistov bojovať o víťazstvo spevom. Polina Babii, Alex Rigo, Opera trio a Nikola Kusendová budú svojimi speváckymi výkonmi vo finále, ktoré sa uskutoční 26. novembra, konkurovať vzdušnej akrobacii, tancu a motocyklovej šou.

Autorka: Miroslava Rabčanová