Posledné tohtoročné vydania týždenníka o elektronickej hudbe budú venované ohliadnutiu za rokom 2012, ktorý priniesol množstvo skvelých releasov. Najprv si posvietime na albumy. Okrem výberu našich najobľúbenejších nahrávok roka však nechýbajú ani tradičné rubriky Kam na párty a Mix na tento týždeň.

Pri koncoročných zoznamoch a rebríčkoch nie je možné vypichnúť tie najlepšie a byť pri tom úplne objektívny, takže sa o to ani nebudeme pokúšať... Toto sú naše najobľúbenejšie (a preto podľa nás aj najlepšie) albumy roka 2012. Ktoré sú tie vaše?

Totally Enormous Extinct Dinosaurs - Trouble
(Polydor Records, jún 2012)

Debutový album mladého anglického producenta Orlanda Higginbottoma a.k.a. TEED určite stojí za povšimnutie. Jeho hudbu sme dobre poznali už z predošlých dance-houseových EP, ktorými dal jasne vedieť, kto prišiel na scénu. Viacero zo 14 pesničiek debutového LP Trouble sme mali možnosť počuť ešte pred vydaním. Jednou z nich je samozrejme aj úvodný rovnomenný singel. Album vyšiel v júni a príjemná tanečná produkcia TEED robila perfektný soundtrack letu 2012. Vďaka Pohode sme si ju mohli užiť aj naživo. (mš)


Simian Mobile Disco - Unpatterns
(Wichita Records, máj 2012)

Úspešné britské producentské duo sa vrátilo v máji po troch rokoch s novým albumom Unpatterns. James Ford a Jas Shaw znovu rozšírilo svoje pole pôsobnosti v spektre zvukov a samplov. Deväť pesničiek s ich špecifickým a ľahko rozpoznateľným zvukom patrí medzi to najlepšie, čo sa tento rok dostalo ma pulty predajní. Seraphim je úvodným singlom albumu, ktorý vyšiel v apríli a zároveň je dobrou ochutnávkou s akými "vzormi" sa Simian Mobile Disco pohrávajú. (mš)


Nathan Fake - Steam Days
(Border Community Recordings, september 2012)

Medzi najlepšie kúsky tohto roku patrí aj tretí album inovátora Nathana Fakea. Predošlé dva mini albumy zožali veľký úspech a preto keď vydal po troch rokoch prvý dlhohrajúci album Steam Days, všetci vedeli, že môžu čakať niečo výnimočné. Nathan nesklamal a jeho minimal techno dostalo od kritikov zaslúžene výborné hodnotenia. (mš)


Calyx & Teebee - All Or Nothing
(Ram Records, november 2012)

K najlepším drum&bassovým albumom tohto roku nepochybne patrí nahrávka od úspešnej dvojice Calyx & Teebee. Tí nás v novembri potešili dlho očakávaným skvelým albumom All Or Nothing. Vďaka trackom ako Elevate This SoundPure Gold, na ktorom spolupracovali s Kemom, sa dostali na vrchol drum&bassovej scény. Najlepší producenti (podľa Drum&bass Arena Awards 2012) potešia svojou návštevou budúci rok aj slovenských fanúšikov. (dt)

Calyx & Teebee - All Or Nothing

S.P.Y - What The Future Holds
(Hospital Records, september 2012)

Za pripomenutie stojí určite aj úspešný debut od Brazílčana Carlosa Limu a.k.a. S.P.Y, ktorý obohatil label Hospital Records. Album je spojením temnejších drum&bassových melódii a výrazných basových liniek. Do popredia sa dostávajú tracky What The Future Holds a Hammer In My Heart, kde sa môžete započúvať do úžasných vokálov od Iana Shawa a Diane Charlemagne. (dt)


SpectraSoul - Delay No More
(Shogun Audio, júl 2012)

Z pomalšieho deep drum&bassu sme vybrali album Delay No More od dvojice SpectraSoul. 13-tracková nahrávka, ktorá sa stala hitom tohto leta, je plná atmosférických zvukov a melancholických emócií. Dvojica experimentovala so zvukom a tempom, v skladbách sa objavujú prvky dubstepu. Kvalitu a výnimočnosť albumu nakoniec posilnili vokálmi od Terri Walker, Tamary Blessa, Foxa a Echo Park. (dt)


Four Tet - Pink
(Text Records, august 2012)

Šiesty album londýnskeho producenta Kierana Hebdena, známeho ako Four Tet, je vlastne kompiláciou šiestich trackov, ktoré už vyšli v priebehu posledného roka ako 12-palcové single, a dvoch nových skladieb – LionPeace For Earth. Hebdenova hudba sa vyznačuje mimoriadne eklektickým prístupom – nenecháva sa obmedzovať žánrovými parametrami. Hudba je preňho cestou okolo sveta na notebooku. Pink je intímny a jednoduchší, ako predchádzajúce albumy. Každá skladba akoby vznikla v inom čase a v úplne inom rozpoložení. Pre Hebdena je to nová kapitola vo vyše 14-ročnej kariére – posun od klubovo-inšpirovanej hudby k hudbe, ktorá sa v kluboch skutočne hráva. V jadre každej zo skladieb na albume je stabilný rytmus, okolo ktorého je vystavaná krehká zmes zvukov – jazzu, housu, krautrocku, ambientu, hip-hopu, techna a folku, pričom si však každý track zachováva subtílnu "zvukotlač" značky Four Tet. (mi)


Hidden Orchestra - Archipelago 
(Tru Thoughts, október 2012)

Hudba kvartetu Hidden Orchestra dostáva rôzne nálepky - od jazzu, elektroniky, klasiky cez ambient až po hip-hop. Jednoznačne ju však nie je možné zaradiť ani do jednej z týchto kategórií, pretože v sebe obsahuje prvky všetkých. Projekt edinburského skladateľa a producenta Joea Achesona (basgitara, klávesy) zahŕňa dvoch bubeníkov a perkusionistov a dopĺňa ho charakteristická, mnohovrstvová hra na flautu a klavír. Spolu vytvárajú intenzívnu, emóciami nabitú a energetickú atmosféru – energia pochádza zo štúdiovo spracovaných bítov, zatiaľ čo o atmosféru sa starajú akustické a prirodzené zvuky a nástroje. Album Archipelago plynule nadväzuje na debut Night Walks (2010) tak, ako po dlhej, bezsennej a nepokojnej noci prichádza úsvit a nový deň. Je temný, ale aj optimistický, a množstvo hosťujúcich hudobníkov ho obohacuje o rôzne vplyvy (napr. Floexov klarinet v skladbe Hushed). Desaťtrackový album je dostatočne rôznorodý, aby poslucháča nenudil, a zároveň konzistentný, s veľmi charakteristickým zvukom a potenciálom osloviť fanúšikov Amona Tobina i The Cinematic Orchestra. (mi)


Flying Lotus - Until The Quiet Comes
(Warp Records, október 2012)

Steven Ellison a.k.a. Flying Lotus na štvrtom albume podľa vlastných slov "potreboval uvoľniť napätie". Oproti predchádzajúcemu releasu Cosmogramma je štvorka naozaj pokojnejšia, znie ako zvonkohra v opare marihuanového dymu. Album je to príjemný, nie však jednoduchý. Spolupráca so silnými menami ako Thom Yorke či Erykah Badu zaručuje kvalitu na najvyššej úrovni. Until The Quiet Comes je plný ezoterických momentov a nesie stopy psychedelického mysticizmu, spolu s jazzovým dedičstvom rodiny Coltranovcov. Prevláda však prízračná kombinácia hip-hopu a elektroniky. Viac než kompiláciou piesní je album skôr mozaikou rôznych nálad, spojených nepravidelným prúdom vedomia. Silné vokály a uchu lahodiace aranžmány obohacujú album o psychedelickú hĺbku s občasným, nečakaným úderom bítu. Niekoľko trackov sprevádzajú pomerne halucinogénne videoklipy, ktoré dodávajú albumu ďalší rozmer a farbu. (mi)


Roberto Rodriguez - Dawn
(Serenades, máj 2012)

So svojím albumom Dawn zaujal v máji fínsky dj a producent Roberto Rodriguez, ktorý sa vo svojej tvorbe kombinuje súčasný deep house, disco či funky. Vydával na labeloch ako Fina či Freerange, tento album vyšiel na jeho vlastnom labeli Serenade. Album obsahuje 14 trackov, v digitálnej verzii pribudli ďalšie štyri bonusy. Prestavu o albume získate z tracku Body Right. (ml)


Session Victim - The Haunted House of House
(Delusions of Grandeur, máj 2012)

Label Delusions of Grandeur vydal v máji album od nemeckého dua Session Victim s názvom The Haunted House of House. Release je pretkaný rôznymi housovými príchuťami s priam remeselným dôrazom na detail. Nechýba veselosť a bezstarostnosť, ale ani hlboké disco motívy. Nahrávka obsahuje jedenásť skladieb, medzi nimi aj niektoré staršie tracky, ktoré zaznamenali úspech, no vyšli v novom LP prevedení. (ml)


Orbital - Wonky 
(ACP, apríl 2012) 

Známe britské duo Orbital vydalo tento rok svoj prvý album po ôsmich rokoch, no dlhšia prestávka bratom Hartnollovcom rozhodne neuškodila, skôr naopak. Albumom Wonky, na ktorého produkcii sa podieľal Flood a na ktorom hosťuje napríklad Zola Jesus, sa Phil a Paul vrátili na absolútny vrchol elektronickej scény. (ml, pm)


Holly Herndon - Movement
(Rvng Intl., november 2012)

Tvorcovia experimentálnej elektronickej hudby sú často natoľko zameraní na formu, že zabúdajú na obsah. To rozhodne neplatí pre skladateľku Holly Herndon pôsobiacu v San Franciscu, ktorej hudba je futuristická, no zároveň z nej cítiť ľudské teplo, tep srdca, dych a ohromnú dávku napätia. Jej debutový album Movement je plný kontrastov, ktoré do seba zapadajú - mužský vs. ženský princíp, technológie vs. emócie, dynamika vs. hĺbka, akademický prístup k tvorbe vs. inšpirácia v undergroundových hnutiach od acid housu po berlínsku klubovú scénu. Nahrávka je plná zdanlivo pravidelných elektronických loopov, ktoré však nikdy neznejú rovnako, vďaka čomu každým jej vypočutím objavíte niečo nové. (pm)


Andy Stott - Luxury Problems
(Modern Love, október 2012)

Podobné kvality ako predchádzajúci album má aj novinka manchesterského producenta Andyho Stotta. Éterické vokály jeho niekdajšej učiteľky klavíra Alison Skidmore tu však nie sú v centre hudobných experimentov, skôr dopĺňajú atmosféru, ktorú dokonale vytvára temná produkcia na pomedzí industriálneho techna a hypnotického elektronického dubu. Pitchfork označil Luxury Problems za "slúchadlový album roka", uistite sa, že máte slúchadlá s kvalitnou reprodukciou nízkych frekvencií. (pm)


Mala - Mala in Cuba
(Brownswood Recordings, september 2012)

V posledných rokoch sa z dubstepu stala skôr nadávka ako označenie produkčného prístupu, ktorý spájaním elementov dubu, elektroniky a vplyvov akýchkoľvek iných žánrov vytvára hudbu, ktorá je tanečná a zároveň meditatívna. Jedným z otcov tohto prístupu je člen dua Digital Mystikz Mala, ktorý svojím dlhohrajúcim debutom dokazuje, že v rámci dubstepu je stále možné posúvať sa nielen smerom k čoraz komickejším a absurdnejším wobble-kreáciám, ale aj do úplne nových, súčasnou mestskou hudbou zatiaľ neprebádaných teritórií. A to doslova - Mala sa na popud Gillesa Petersona vybral na Kubu, kde strávil niekoľko mesiacov jamovaním s lokálnymi hudobníkmi. Do Londýna sa vrátil s harddiskom plným živej hudby, ktorú následne samploval do svojich bítov. Výsledkom je album plný muzikálnosti a polyrytmickej farebnosti, ktorý nemá nič spoločné s tým, čo dnes väčšina ľudí považuje za dubstep, a pritom vychádza priamo z jeho "prapôvodnej podstaty". (pm)


Kam na párty?

V bratislavskom Ateliéri Babylon sa už dnes večer (20.12.) v rámci formátu Nudance predstaví dánske elektronické duo Bottled in England. Daniel Vognstrup a August Dyrborg hrajú energický drum&bass a dubstep a na Slovensko sa tento rok vracajú už druhýkrát. Nudance DJs budú pokračovať v party až do rána. (mi)

V bratislavskom Majestic Music Clube dnes vystúpia slovenskí PuristLavagance, ktorí predvedú okrem vlastných skladieb aj Depeche Mode live set. Nevyhnutná príprava pre všetkých, ktorí sa chystajú na jarný koncert legendy na Slovensku. Afterparty majú na starosti DJs Diablo & Krto. (mi)

V piatok 21. decembra prebehne v bratislavskom protiatómovovom klube Subclub posledný tohtoročný Dubflex. Pri príležitosti avizovaného konca sveta zahrajú na party s názvom "End of the world" Sqeepo (CZ/UK), Slauka (Blackcat sound, UK), Dubshoock (SK) a Simon Ekhan (SK). Zachráň sa, kto môžeš! (mi)

Ak sa svet neskončí, Banská Bystrica sa v sobotu 22. decembra v Divadle Záhrada môže tešiť na krst albumu lokálnej elektronickej legendy Ear Drum Kru s príznačným názvom The Day After. Krstnou mamou bude Biba_FM. Na krste sa okrem EDK predstavia aj Chss (CMC) a slovensko-pražský hosť Steamfunk (Deer). Na afterparty v Centrum Music Clube zahrá pestrá zmes spriaznených DJs: Noks & Good Mood (Spiral.sk), Foolk live (Deadred Records / Radio_FM), Kubo (Spiral.sk), Naada J + Edo Franc + Aurora (Naada), nakoniec samozrejme EDK Sound System (CMC / Schyzo rec.). (mi)

Do Prešova sa v sobotu (22.12.) dostaví dvojica, ktorá je skutočným darčekom pre milovníkov kvalitného housu: Tommy Largo (NL) a JR From Dallas (FR). Okrem nich ponúknu silné sety priatelia z FunkJackers a Franklin Richards z Košíc. Domáca dvojka Back2Love DJs: Gurry & Overhaul v konštalácii s lídrom formácie Groovin Heads Gapom na saxofóne dodajú párty punc originality. V prešovskom Drinkin klube sa môžete tešiť na tanečné vyvrcholenie roka 2012 a parádnu oslavu záchrany našej krásnej planéty. Párty môžete sledovať aj v live streame na www.back2love.sk. (ml)

Dva dni pred štedrým večerom (22.12.) sa v ďalšom prešovskom klube Wave uskutoční prehliadka hudobného vkusu jedného zo zakladateľov žilinského zoskupenia Stereodisco. Dj Mishek sa venuje mixovaniu už vyše desať rokov, vyskúšal viaceré hudobné nástroje, aby nakoniec prišiel na to, že gramofóny sú pre neho to pravé. Jeho sety zahŕňajú nu jazz, funk, broken beat, house, ale aj reggae alebo raritné nahrávky z rokov šesťdesiatych a sedemdesiatych. Večer otvorí a uzavrie Dj Tomm-e, jeho sety sa okrem rôznych subžánrov house music ponesú aj v štýloch nu disco a indie dance. O vizuálnu stránku večera sa postará VJ Sepesi Gro.

Mix na tento týždeň

V predposlednom tohtoročnom vydaní týždňa v elektronike vám na stiahnutie odporúčame mix slovenského drum&bassového DJa menom Clive. Svoj najnovší výber obľúbených trackov namixoval pre lifestylový magazín Inspire, príjemný set vhodný "do ucha i do skoku" sa nesie v štýloch liquid funk a soulful drum&bass. Mix na tento týždeň si môžete stiahnuť TU.


Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu (dnešné štvrtkové vydanie je výnimkou). Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Martin Špeťko (mš), Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm)
Foto: artwork / Modern Love