Sziget festival 2015 odhaľuje prvé mená. Fanúšikovia na Ostrove slobody sa už teraz môžu tešiť na Florence and the Machine, Alt-J, Jamieho Woona, Blasterjaxx a mnoho ďalších. Podujatie sa uskutoční od 10. do 17. augusta v Budapešti.

Sziget festival patrí medzi najlepšie európske festivaly. Organizátori na zelenom ostrove v centre Budapešti každoročne pripravia viac ako 50 lokalít s pestrým programom. Podujatie sa stalo nielen hudobným centrom Európy v polovici augusta, ale aj žiadanou dovolenkovou destináciou pre Szigeťanov z celého sveta. Hudobný program dopĺňajú vystúpenia popredných cirkusových a pouličných umelcov, workshopy, Szigetbeach, atrakcie a mnoho ďalšieho.

Florence and the Machine, indie-rocková kapela Florence Welchovej, bude na Szigete koncertovať v nultý deň - 11. augusta 2015. Medzi prvými menami v programe sú aj Alt-J, Blasterjaxx, Awolnation, Jamie Woon, Fauve, José González, The Subways, Kadebostany, ale aj Francúzi Babylon Circus.


Biografie

Skupina Florence and the Machine vznikla v roku 2007 v Londýne. V ankete talentov BBC Sound of 2009 skončila na treťom mieste a už o necelé dva mesiace si prevzala Brit Award v kategórii Critic's Choice. V lete toho istého roku sa prezentovala debutovým albumom Lungs (2009), s ktorým ovládla britský rebríček. Kapela zaň vo februári 2010 dostala Brit Award, tentoraz v najprestížnejšej kategórii Album roka.

V roku 2010 sa jej debut dostal na trh ako 2CD pod názvom Between Two Lungs, ktorý bol doplnený o živé verzie skladieb, ich remixy a ďalší bonusový materiál. Z tejto nahrávky vydali Florence and the Machine singel Heavy In Your Arms. Na úspech prvotiny nadviazali štúdiovkou Ceremonials (2011), ktorú nahrávali v slávnych Abbey Road Studios v Londýne. Ako producent je pod ňou podpísaný Paul Epworth.


Skupina Alt-J vznikla v roku 2007, keď sa Gwil Sainsbury, Joe Newman, Thom Green a Gus Unger-Hamilton stretli počas štúdií na univerzite v anglickom Leedsi. Debutový album An Awesome Wave vydali v roku 2012 a získali zaň Mercury Prize či Ivor Novello Award.

Vlani Alt-J zložili soundtrack k filmu Leave To Remain (2013) režiséra Brucea Goodisona. V januári tohto roku odišiel z kapely gitarista a basgitarista Sainsbury. Ich druhá štúdiovka s názvom This Is All Yours vyšla v septembri a dostala sa na vrchol UK Chartu.


Švédsky hudobník José González aktuálne pracuje na novom štúdiovom albume, ktorý vydá 16. februára 2015 pod názvom Vestiges & Claws. Ten bude pokračovateľom nahrávok Veneer (2005) a In Our Nature (2007).

Vestiges & Claws bude prvým sólovým albumom hudobníka po ôsmich rokoch. Dosiaľ totiž spolupracoval so Sidi Touré, kapelami Junip a Tinariwen, a orchestrom Berlin/Göteborg String Theory. Z tohto dôvodu nemal čas venovať sa svojej sólovej tvorbe.


Zdroj: SITA, PR, archív Hudba.sk
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Alt-J, Florence and the Machine, Jose Gonzalez