Mladá slovenská speváčka Juliett Novak sa uchádza o priazeň fanúšikov na oboch stranách Atlantiku s dvoma verziami skladby Work It Out, ku ktorej zverejnila dva videoklipy. Témou piesne je odhodlanie dosiahnuť svoje vytúžené ciele. Podarí sa to sympatickej hudobníčke, ktorá skúša šťastie aj na najväčšom hudobnom trhu sveta?

Júlia Novak Bartková, prezentujúca sa vlastnou tvorbou aj coververziami pod umeleckým menom Juliett Novak, nepatrí k umelcom, ktorí sa rozhodli odísť do zahraničia s úmyslom naštartovať tam kariéru. Talentovaná speváčka a klaviristka sa do Ameriky presťahovala po boku milovaného muža, ktorý odišiel študovať právo na Harvard, a osud zaúradoval.

Život jej popretkávali ľudia s rovnakou vášňou - hudbou - a zrodili sa skladby, ktoré pôvabná Slovenka predstavila verejnosti prostredníctvom videoklipov. Jeden vznikol k piesni No Regrets, ďalšie k dvom verziám singla Work It Out, ktoré zachytávajú umelecký posun speváčky. Novšiu verziu, resp. jej radio edit, pozitívne prijali aj niektoré rádiá za veľkou mlákou, ktoré ju zaradili do svojich playlistov.

Cesta k vlastným cieľom a predstavám

Videoklip sa však rozhodla nakrútiť aj k prvej verzii piesne, ktorú považuje za jeden zo zásadných momentov svojej hudobnej cesty. Na jej nahrávaní sa totiž podieľal uznávaný newyorský producent Arty Skye, ktorý má okrem iného na konte aj nomináciu na cenu Grammy. Viac o vzniku skladby prezrádza samotná Juliett:

"Pieseň Work It Out vznikla krátko po mojom presťahovaní do USA v roku 2015. Poslala som ju vtedy niekoľkým producentom a ozval sa mi práve Arty Skye. Priznal, že okamžite vo mne videl veľký potenciál, čo bolo pri jeho rozhodnutí so mnou spolupracovať smerodajné. Nahrávali sme v štúdiu Quad na Time Square a podpísal sa aj pod mojou ďalšou piesňou The Strength."


Napriek tomu, že s výsledkom nahrávania bola Juliett spokojná, predsa len sa rozhodla ísť vlastnou cestou. Skladbu pretvorila tak, aby korešpondovala výlučne s jej predstavami. "Našla som si šikovného zvukového inžiniera, ktorý mi pomohol moje predstavy zrealizovať. Výsledkom je nová verzia skladby Work It Out. Presne taká, ako ju počujem a vnímam ja," dodáva.

Názov piesne sa dá voľne preložiť ako "niečo zvládnuť / dokázať". "Je to inšpiratívny song, ktorý má ľuďom dodať odvahu a energiu. Ja som si na tento klip vybrala príklady športovcov, pretože cez ich drinu, odhodlanie, zanietenie, vôľu a sebavedomie môžeme asi najlepšie vidieť cestu k dosiahnutiu úspechu. V prvej verzii som zasa použila môj vlastný príbeh o tom, ako denne trénujem so svojimi hudobníkmi, komponujem a nahrávam, aby som dosiahla svoj vlastný hudobný cieľ. Mne samej skladba pomáha a pevne verím, že aj iným ľuďom pomôže nájsť odvahu plniť si túžby a dosahovať vysnené ciele," vysvetľuje podstatu skladby Juliett.  


V deň vydania klipov spievala aj belgickému kráľovi

Obe verzie zverejnila na Youtube 11. decembra, zároveň skladbu minulý týždeň predstavili aj viaceré internetové či FM rádiá v USA aj v Európe. Včera (19.12.) dokonca skladbu predstavila naživo v belgickom rádiu AraBel FM. V Bruseli okrem toho v ostatných dňoch odohrala aj tri klubové koncerty.

"O môj príbeh prejavili záujem i niektoré zahraničné magazíny, čo si veľmi vážim. V deň vydania klipov som si zahrala a zaspievala aj na veľkom pódiu La Tricoterie v Bruseli, kde som odprezentovala Work It Out a ďalšie moje originálne songy naživo spolu so sedemčlenným bandom. Zaujímavosťou je, že v sále sa objavil aj belgický kráľ Philippe," spomína s úsmevom na svoj veľký deň.

Viac pozornosti momentálne púta skladba Work It Out, no spolu s ňou vyšla aj spomínaná skladba No Regret s prvkami neo soulu a hip-hopu a zaujímavou energiou.


V zahraničí prešla osobným a umeleckým prerodom

Juliett Novak
hudbu miluje už od útleho veku a všetky jej doterajšie životné kroky smerovali k tomu, aby sa jedného dňa stala uznávanou umelkyňou. Na Slovensku absolvovala štúdium na Konzervatóriu v Banskej Bystrici a VŠMU v Bratislave, neskôr navštevovala Stage performance workshop na Berklee College of Music v Bostone, kde verejnosti predstavila vlastné skladby na niekoľkých koncertoch.

Istý čas bola tiež súčasťou Harvardského gospelového zboru Kuumba singers, s ktorým koncertovala v mestách ako Cambridge, Boston či New Yorku. Ako členka gospelového zoskupenia Saint Augustine Gospel Choir vystupovala vo Washington DC.

Ako sympatická brunetka priznáva, život v cudzine ju zocelil a po ľudskej i umeleckej stránke jej pomohol dozrieť. "Stal sa zo mňa iný človek. V minulosti som bola viac konzervatívna, či už v obliekaní alebo vo vyjadrovaní sa, taktiež oveľa hanblivejšia a utiahnutejšia. Potrebovala som zažiť komplexný prerod osobnosti a zmeniť Júliu Bartkovú na Juliett Novak," prezrádza.

Juliett Novak Zdroj: archív speváčky

Od operného spevu k jazzu a popu

V rámci hudby sa pre ňu stalo osudovým práve stretnutie s producentom Arty Skye-om, po spolupráci s ním jej tvorba nabrala nový smer. Spočiatku sa totiž venovala najmä klasickej hudbe, hre na klavír a opernému spevu, až neskôr postupne rozšírila hudobné aktivity na oblasť muzikálov, gospelu, jazzu a popu. Pohybovať sa medzi takými odlišnými štýlmi podľa nej vyžaduje veľa skúseností a otvorený prístup.

"Bez zmeny osobnosti by som toho nebola schopná. V klasickej hudbe sa musíte držať pravidiel, princípov, mať zdržanlivosť a disciplínu. V populárnych žánroch je to presný opak. Dôležitá je bezprostrednosť, sebavedomie, tvorivosť, improvizácia, zábava a nadhľad," vysvetľuje základný rozdiel medzi žánrovými protipólmi, ktoré rozdielnym spôsobom ovplyvnili jej prístup k hudbe.

Ako dodáva, pri prerode na popovú speváčku a skladateľku jej veľmi pomohlo aj to, že v zahraničí bola už od začiatku pôsobenia ovplyvnená rôznymi mentalitami a kultúrami. O tom, že sa so svojou novou umeleckou identitou dokonale zžila, svedčí fakt, že si sama píše hudbu i texty, aranžuje a produkuje skladby, a dokonca sama režíruje svoje videá. Ako totiž tvrdí: "Základom je počúvať a nasledovať svoju tvorivosť, dôverovať jej a nebáť sa experimentovať."

Juliett Novak Zdroj: archív speváčky

Okrem komponovania, nahrávania a trénovania s kapelou, sa venuje tiež hre na klavír a vyučovaniu spevu. Minulý rok bola zaradená do prvej desiatky najlepších vokálnych koučov vo Washington DC. Aj v jej prípade však platí, že umelecký talent je iba jedným z dielikov skladačky zvanej úspech. To, čo podľa nej nesmie žiadnemu umelcovi chýbať, je zdravé sebavedomie, disciplína a pracovný zápal.

"Spontánnosť, odvaha osloviť ľudí na spoluprácu, a viera vo svoje schopnosti sú ďalšie plusy, ktoré môže mnohé veci (nielen) v hudobnom biznise podstatne uľahčiť," dodáva speváčka, ktorá momentálne pracuje na debutovom albume. Svetlo sveta by mal uzrieť už na jar budúceho roka.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Jana Marczellová. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach speváčky www.juliettnovak.com a www.facebook.com/JuliettNovakOfficial.