Po trojročnej odmlke opäť na jednom pódiu. Renomovaní jazzoví saxofonisti a bandlídri Nikolaj Nikitin a Peter Dobai sa vrátia k tradícii spoločného hrania novým koncertom. Projekt pod názvom Saxophone Connection predstavia publiku 9. januára v bratislavskom Klube pod lampou.

Mená slovenských saxofonistov netreba nijak zvlášť predstavovať. Obaja majú na konte desiatky vystúpení, sólových počinov, či hudobných kolaborácií. Ich spoločné začiatky však smerujú až k bratislavskému Konzervatóriu. Nikitin študoval hru na klarinete, Dobai zase hru na hoboji. Hudobné puto odvtedy muzikanti obnovili hneď niekoľkokrát. Stalo sa tak prostredníctvom spoločných koncertov na Slovensku, ale aj v Írsku, kde sa medzičasom Peter Dobai usadil. Na oboch koncertných šnúrach dvojicu sprevádzala medzinárodná jazzová zostava hudobníkov z Dobaiovho ansámblu Kavorka.


Projekt Saxophone Connection je rýdzo jazzový projekt, spájajúci predovšetkým tuzemskú hudobnú scénu. V špičkovej zostave so slovensko-írskym hosťom Petrom Dobaiom sa predstaví aj renomovaný skladateľ a klavirista Ľuboš Šrámek, známy z viac než desaťročnej spolupráce s Nikolajom Nikitinom. Ich hudobné spoluúčinkovanie zahŕňa oceňovaný album Polajka, spoluprácu s českou kontrabasovou legendou Miroslavom Vitoušom, ktorej výsledkom bol album Tales From My Diary, či spoločný saxofónovo-klavírny počin Altar (2017), nominovaný na cenu Radio_Head Awards v kategórii Nahrávka roka – Jazzová hudba.

Ansámbel na pódiu doplní aj talentovaný Matej Štubniak, kritikmi tiež prezývaný ako budúcnosť slovenského kontrabasu na Slovensku, či bubeník a ostrieľaný účastník Bratislavských jazzových dní, Marián Ševčík. Na koncerte odznejú výlučne autorské skladby dvoch hlavných protagonistov. Pre tie je typický Dobaiov nadžánrový rukopis, ale aj Nikitinova skúsenosť z mnohých hudobných projektov.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Saša Pastorková.

Foto: archív hudobníkov

Súvisiaci interpreti: Nikolaj Nikitin