Elektronické duo z Londýna sa svojím čerstvým albumom ‘We Are the Night’ okamžite po jeho uvedení do predaja (2.7.2007) dostalo na prvú priečku oficiálneho britského rebríčka albumov.

Pre toho, kto má túto kapelu pod drobnohľadom to však nie je žiadnym prekvapením. Okrem debutového ‘Exit Planet Dust’ majú totiž všetky z ich doteraz vydaných štúdiových albumov na konte domáce rebríčkové prvenstvo.

Názov albumu pochádza z verša básne z roku 1967 od nekonvenčného kanadského básnika Billa Bissetta, ktorý sa objaví i na albume ako recitátor v jednej z nahrávok. Medzi ďalšími hosťami pri tvorbe v poradí už šiesteho albumu nájdeme známych The Klaxons, ktorí vedú v Británii nu rave-olúciu či rappera Fat Lip z formácie The Pharcyde. Prekvapivejšou je kolaborácia s bostonským country hudobníkom Willy Mason-om a texaskou folk-rockovou kapelou Midlake.

Zaujímavým postupom, ktorí „chemickí bratia“ Tom Rowlands a Ed Simons využili vo viacerých skladbách, je samplovanie starších zvukov, ktoré boli použité už na ich predchádzajúcich albumoch. Nostalgický pocit tak vyvoláva napríklad hneď druhá skladba albumu ‘We Are the Night‘ s rovnomenným názvom, v ktorej je použitá priama zvuková stopa zo staršej skladby The Sunshine Underground z úspešného albumu ‘Surrender’.

Názory kritikov na tento album sa rôznia. Niektorí hovoria o negatívnom posune zvuku Chemica Brothers od tvorivej integrácie prvkov rôznych hudobných štýlov k ich imitácii, iní naopak o inovatívnosti tohto albumu. Niektorí o definitívnej smrti big beatu, iní o jeho znovuzrodení. Myslím, že aj to svedčí o tom, že stojí za to si tento album zadovážiť sami si naň utvoriť názor.

Ukážky z albumu ‘We Are the Night’ nájdete na oficiálnej stránke alebo na Chemical Brothers myspace.

http://www.thechemicalbrothers.com/home

http://myspace.com/thechemicalbrothers


Zdroj: music-news.com, wikipedia.org