PREŠOV/KRIVANY 9. augusta (SITA) - Akciami 14. ročníka Hornotoryského folklórneho festivalu Krivany 2007 bude žiť rázovitá obec Krivany v okrese Sabinov od piatka do neskorej noci v nedeľu.

PREŠOV/KRIVANY 9. augusta (SITA) - Akciami 14. ročníka Hornotoryského folklórneho festivalu Krivany 2007 bude žiť rázovitá obec Krivany v okrese Sabinov od piatka do neskorej noci v nedeľu.

Počas troch dní tu vystúpi 750 účinkujúcich, 28 súborov a sólistov. Súčasťou festivalu bude aj 9. ročník Hornotoryského jarmoku ľudových remesiel a výrobkov aj s ochutnávkou tradičných krivianskych jedál. K festivalu už siedmy rok neodmysliteľne patrí súťaž zameraná na objavovanie detských talentov "Lazorikova piśňička", pomenovaná po domácom etnografovi Jánovi Lazoríkovi, ktorý bol nosnou postavou filmového dokumentu Marka Škopa Iné svety.

Ako uviedol pre agentúru SITA starosta obce Krivany Ján Šejirman, festival sa začne v piatok o 19:30 slávnostným otvorením nového krytého amfiteátra, kde odovzdajú významným rodákom Ceny obce Krivany. Na pódiu sa vystriedajú skupiny z obce Torysa, ukrajinský tanečný súbor Bajda a skupiny Gladiátor a Toron. V sobotu sa začína program o 15:00 súťažou o najlepšiu "mačanku", čo je hubový prívarok a súťaž v mútení masla. Popoludnie bude patriť pásmu Deti deťom, v ktorom vystúpi sedem detských folklórnych súborov a tri sólistky. Na pódiu ich vystriedajú v programe "Otvirajce branu, bo už priśľi..." domáce a zahraničné folklórne súbory, v tomto bloku dostanú priestor aj nemecké, rusínske, rómske a šarišské zvyky a piesne.

Počas večera pokrstia prvé CD domácej folklórnej skupine Krivany - Torysa. V nedeľu pokračuje festival o 13:30 školou krivianskych tancov. V záverečnom galaprograme, ktorý organizátori nazvali "Tak f Krivjanoch hraľi, až stromi pukaľi...", dostane priestor viac ako desať folklórnych skupín a sólistka Mária Macošková. Voľná tanečná zábava sa začne pol hodiny pred polnocou a podľa starostu zvykne trvať až do svitania.


Zdroj: SITA