Legendárna americká skupina Van Halen potvrdila v pondelok v americkom Los Angeles avizované plány na comebackové turné, na ktorom vystúpi aj pôvodný spevák David Lee Roth.

Skupina hrala naposledy v tejto zostave pred 22 rokmi. Na koncertné pódia sa tak postaví okrem Rotha aj zakladateľ formácie Eddie Van Halen, bubeník Alex Van Halen a syn Eddieho Van Halena Wolfgang, ktorý sa pripojí k skupine ako hráč na basovú gitaru. Turné odštartujú Van Halen 27. septembra v meste Charlotte v Severnej Karolíne.

Skupina sa zrodila v 70. rokoch v Los Angeles a je považovaná za jednu z najvplyvnejších amerických rockových kapiel všetkých čias. Jej debutový album Van Halen z roku 1978 dobyl vrcholné priečky hitparád a po ňom nasledovalo desať ďalších štúdiových albumov, z ktorých sa celosvetovo predalo 80 miliónov kusov.

Najväčší úspech zaznamenala formácia s albumom 1984. Z neho pochádza aj hit Jump. Počas turné k tomuto albumu však medzi členmi skupiny vzrástlo napätie o jej umeleckom smerovaní. Vtedy sa rozišli cesty Eddieho Van Halena a Davida Lee Rotha. Ten zo skupiny odišiel v apríli 1985.


Zdroj: SITA