Kultúrne zariadenia Petržalky uvádzajú dvojkoncert skupiny Preßburger Klezmer Band a fenomenálnej speváčky židovsko-jemenského pôvodu Timny Brauer & Elias Meiri Ensemble z Rakúska. Podujatie sa uskutoční 15. septembra o 19. hodine v Klube Za zrkadlom na Rovniankovej 3.

V Bratislave sa uvedú s programom Songs from Jerusalem v zložení: Timna Brauer (spev, gitara, perkusie), Elias Meiri (klavír, melodica, perkusie) a Courtney Jones (perkusie, steeldrums; Trinidad / Tobago). Hosťom vystúpenia Preßburger Klezmer Band bude okrem iných aj arménska speváčka a skladateľka Karine Sarkisjan, pôsobiaca v Bratislave.

Počas podujatia sa bude podávať občerstvenie špecialít židovskej kuchyne z reštaurácie Chez David Bratislava.

Speváčka Timna Brauer sa narodila v rodine izraelskej matky jemenského pôvodu a rakúskeho otca, maliara Arika Brauera. Vyrastala striedavo v Izraeli, Francúzsku a Rakúsku. Toto široké multikultúrne podhubie predurčilo, aké korene možno nájsť v interpretácii a tvorbe tejto výnimočnej speváčky, ktorá má profesionálne hudobné vzdelanie aj ako klaviristka a skladateľka, zavŕšené doktorátom z muzikológie na parížskej Sorbonne. Zakotvená v sefardskej židovskej tradícii sa Timna Brauer inšpiruje mnohými hudobnými smermi, no najmä orientálnou, ale aj indickou hudbou (absolvovala majstrovské kurzy indického, jazzového aj operného spevu).

V roku 1985 založila s manželom, izraelským jazzovým klaviristom Eliasom Meirim skupinu, ktorá si odvtedy vybudovala vysoké renomé na scéne world music v Európe i vo svete. Elias Meiri bol vďaka svojmu absolútnemu sluchu majstrom improvizácie už ako dieťa. Po štúdiu na konzervatóriu v Tel Avive zavŕšil svoje hudobné štúdiá na prestížnej Berkeley College of Music v Bostone.
Skupina dodnes realizovala viacero pozoruhodných projektov a na svojom konte má 9 CD. Timna Brauer & Elias Meiri Ensemble úspešne približujú hudbu rozličných kultúr aj detskému publiku.

Domácou scénou Preßburger Klezmer Band je práve Klub Za zrkadlom, kde skupina už 7 rokov hostí špičkové domáce i zahraničné kapely v rámci svojich pravidelných dvojkoncertov.

Vstupné na podujatie je v predpredaji 250.-, v deň koncertu 280.- Sk. Predpredaj vstupeniek: www.ticketportal.sk, Dr.Horák Medená 19, Artforum Kozia 20, Hummel Music Klobučnícka 2.

Zdroj: brauer-meiri.com, klezmer.sk