Talianska operná legenda a jeden z najslávnejších tenorov svojej generácie, Luciano Pavarotti, dnes ráno zomrel vo svojom rodnom meste Modena vo veku 71 rokov.

Pre médiá to potvrdila jeho manažérka Terri Robson. Podľa správ na Contactmusic.com talianske médiá včera večer informovali o Pavarottiho vážnom stave. Terri Robson pre Associated Press povedala: "Maestro zvádzal dlhý a tuhý boj proti rakovine pankreasu, ktorá mu napokon vzala život. Pozitívny prístup, ktorý charakterizoval celý jeho život a prácu, si zachoval až do posledných fáz svojho smrteľného ochorenia." Svetoznámy tenor bol vo vážnom stave hospitalizovaný 8. augusta a v nemocnici pobudol dva týždne.

Jeho ochorenie bolo zistené minulý rok, kedy musel zrušiť turné a podrobiť sa operácii na odstránenie nebezpečného nádoru. Odvtedy absolvoval päť kôl chemoterapie, ktorá mu mala pomôcť v boji s rakovinou.

Talianske ministerstvo kultúry začiatkom týždňa vyhlásilo, že Pavarottimu udelí špeciálnu cenu za prezentáciu svojej krajiny a jej kultúry v zahraničí.

Luciano Pavarotti, ktorý bol spolu s Placidom Domingom a José Carrerasom členom Troch tenorov, vystupoval vo vypredaných halách a štadiónoch po celom svete a stal sa najlepšie predávajúcim klasickým umelcom. Operný spevák, známy svojou oblou postavou a veselou osobnosťou, zostane v srdciach miliónov ľudí ako jedna z najvýznamnejších postáv klasickej hudby 20. storočia.

Zdroj: Contactmusic.com, Undercover.com.au