Islandská art-rocková kapela Sigur Rós potvrdila, že sa chystajú vydať DVD s názvom 'Heima' spolu s ním hneď aj dvoj-album 'Hvarf-Heim'. Celý tento balíček by mal oficiálne vyjsť 5. novembra vo vydavateľstve XL.

Po dvoch rokoch ticha prichádza výnimočná islandská formácia Sigur Rós s poriadnou nádielkou. Film 'Heima', v preklade "vlasť", nie je len kolekciou videozáznamov koncertov z ich letného turné po rodnom Islande. S použitím 40 kamier v 15 lokáciách, vrátane najodľahlejších častí magického ostrova gejzírov, natočili za dva týždne putovania a koncertovania celovečerný film.
Počas tejto cesty koncertovali v mestách duchov, národných parkoch, svätyniach, malých komunitných halách i v zemi nikoho uprostred pustej vysočiny. Po návrate do hlavného mesta Rejkjavík však odohrali aj najväčší koncert svojej kariéry a celej histórie Islandu.

Umelecky nakrútený dokument zobrazuje členov kapely v detailných záberoch počas emotívnych vystúpení na pódiu, i krásu islandskej krajiny. Koniec koncov, ich rozprávková hudba by sa asi nikde inde ani nemohla zrodiť. Vo filme odzneli skladby všetkých štyroch albumov Sigur Rós, mnohé z nich radikálne prerobené, i dve exkluzívne nové skladby 'Guitardjamm' a 'A ferd til breidarfjardar 1922' ktorú odohrali spolu s básnikom Steindorom Andersenom.

Režisérom filmu 'Heima' je kanaďan Dean DeBlois, dlhoročný fanúšik kapely a autor disneyovky Lilo & Stitch, s ktorou bol v roku 2003 nominovaný na cenu Academy Award za Najlepší animovaný film.

Svetová premiéra filmu 'Heima' sa uskutoční 27. septembra na islandskom filmovom festivale a postupne sa predstaví na filmových festivaloch po celom svete. DVD bude uvedené do predaja 5. novembra. V špeciálnom vydaní vyjde ako dvoj-DVD so 104-stranovou knihou s fotkami z turné.

V limitovanej verzii zároveň vyjde aj dvoj-CD 'Hvarf-Heim'. Prvé CD s názvom 'Hvarf' ("prístav", "útočisko") je štúdiovou nahrávkou 5 doposiaľ nevydaných raritných skladieb, z ktorých ani jedna nie je vo filme. Na CD s názvom 'Heim' ("domov") nájdete 6 akustických unplugged verzií najlepších živých momentov kapely.

http://www.sigur-ros.co.uk

http://www.heimafilm.com

Zdroj: Sigur-ros.co.uk