8. novembra 2007 zavíta do bratislavského Zrkadlového hája Transglobal Underground (TGU) - skupina so základňou v Londýne, ktorej tvorba je ukážkovým príkladom spojenia najrôznejších kultúr a hudobných vplyvov.

Súčasná koncertná zostava skupiny obsahuje okrem tradičnejších nástrojov a v poslednej dobe už akoby "povinnej" elektroniky aj rôzne exotické nástroje, indické sitar a tabla, alebo napríklad aj dhol - bubon, ktorý by ste mohli poznať z koncertov Asian Dub Foundation. Tento nástroj sa stal taký populárny, že TGU a ADF spojily svoje sily a vytvorili projekt The Dhol Foundation.

TGU naozaj prekračujú hranice hudobných štýlov, kde sa len dá. Na predposlednom albume 'Impossible Broadcasting', ktorý nahrávali aj v Prahe, Budapešti a Sofii, môžete počuť maďarských Rómov, ako aj bulharský ženský zbor Trio Bulgarka. TGU dokonca spolupracovali aj s bývalými členmi Led Zeppelin (ich slabosť pre severoafrickú a indickú hudbu a kultúru je pomerne známa), dokonca si ich Page and Plant pozvali ako predkapelu na svojom poslednom turné, na ktorom s TGU spievala ešte Natacha Atlas, ktorá potom začala svoju úspešnú sólovú kariéru a mali sme ju možnosť vidieť minulý rok na festivale Pohoda.

Na novom albume TGU 'Moonshout' hosťuje aj maďarský MC a portugalská skupina Blasted Mechanism, ktorá vystupuje v kostýmoch, ktoré by sa hodili do nového pokračovania Star Treku, takže vo štvrtok 8.11. sa v Klube za Zrkadlom máme na čo tešiť. Možno nakoniec aj pristane UFO, vystúpia z neho Klingóni a pomôže nám už jedine kapitán Pickard.

Transglobal Underground (UK) LIVE + hostia
http://www.t-g-u.com
štvrtok 8.11.2007 20:00
Klub Za Zrkadlom, Rovniankova 3, Bratislava

vstup: 390,- predpredaj / 450,- na mieste
Predpredaj: Art Forum (Kozia ul.), Nepál (Café Kút), Dr.Horák (Medená ul.) a celá sieť ako aj online obchod Ticket-art.sk a Hudba.info

Zdroj: Subclub