Podpísal sa pod množstvo nahrávok skupiny Modus ešte v časoch, keď tam pôsobili Marika Gombitová a Miro Žbirka. Hitmaker Janko Lehotský. Na 2CD vychádza reedícia jeho prvých dvoch „sólových“ albumov.

Modus je silná značka. Spája sa s Gombitovou, Žbirkom a Lučeničom. Ale aj s hitmi, ktoré spievali neskorší členovia tejto kapely: Ľubo „Kyslík“ Stankovský“ („Sklíčka dotykov“), Marián Grexa („Z pleca na plece“), Ivona Novotná („Karty sú už rozdané“), Milan Vyskočáni („Má 16 a 1 deň“), či Jozef Paulíni („Roberta“). Lehotského spoluhráčmi sa v prvej polovici osemdesiatych rokov takmer stali aj Peter Nagy a Richard Müller, ktorí koketovali s myšlienkou nastúpiť do rozbehnutého vlaku značky Modus. Nakoniec sa tak nestalo...

Po revolúcii prestala značka Modus existovať. Janko po prvýkrát vo svojej kariére vydal album, ktorý sa s jeho dlhoročnou úspešnou kapelou nespájal. Volal sa „Janko Lehotský a priatelia“ (Opus, 1992). Zo starých známych tam hosťoval Žbirka, zaujímavý priestor dostal Robo Grigorov („Ďalej tu skúšame žiť“), Gabika Škrabáková a vtedy na vrchole žiariaci Pavol Habera. Jeho „Znamenie“ je jedna z najväčších hitoviek, aké kedy Janko Lehotský napísal. Bohužiaľ, nedocenená, nedočkala sa ani klipu. Napriek tomu patrí aj v prípade Paľa Haberu k tomu lepšiemu, čo kedy naspieval.

O štyri roky neskôr vychádza na tej istej značke prepracovaná kolekcia piesní „Čiernobiely svet“. O texty sa vtedy postaral Jozef Urban. Spolupráca na spomínanom albume znamenala pre oboch autorov výnimočný výsledok. Aj dnes najviac zaujmú skôr pomalšie veci ako „Zdemolovaný kríž“, „Stráž nebeskej brány“ či nádherný duet s herečkou Monikou Hilmerovou „Black & White“, ktorý niekoľko rokov kraľoval v éteri viacerých rádií na čele s dnes už neexistujúcim Rádiom Twist. Na albume ako vokalistky hosťovali ďalšie vtedajšie členky Radošínskeho naivného divadla Soňa Norisová a Helena Krajčiová, Fero Griglák a Jirko Vana nahrávali gitary, za bicie si sadol Jankov generačný súputnik Cyril Zeleňák. V spoločnej produkcii s Romanom Brnom vznikol album, ktorý je kompozične i zvukovo aj s odstupom jedenástich rokov stále „konzumovateľný“.

Oba albumy – „Janko Lehotský a priatelia“ a „Čiernobiely svet“ pripravilo vydavateľstvo Opus v podobe 2CD práve v roku Jankových šesťdesiatin pod vianočný stromček nielen jemu, ale aj jeho priaznivcom. Veríme, že poteší každého, komu sa pesničky jedného z najvýraznejších domácich hudobníkov dokážu dostať pod kožu.

Peter Lehotský
Foto: Opus / Forza Music, archív