Dvojica Milan Lasica a Július Satinský patria medzi ikony slovenskej kultúry. Kultové „hlášky“ z ich divadelných predstavení, pesničiek či filmov, na ktorých sa podieľali, doslova zľudoveli. Vedeli ste, napríklad, že dialógy v legendárnom filme „Pacho, hybský zbojník“ písali práve oni? No a práve teraz vychádza séria troch 2CD obsahujúcich záznamy jednej hudobnej komédie a dvoch divadelných hier.

Muzikál „Plné vrecká peňazí“ je prepracovaním divadelnej hry Jána Soloviča „Žobrácke dobrodružstvo“. Vznikol ešte v roku 1975. Aktuálne 2CD obsahuje jeho neskrátenú verziu a skvosty ako „Ja nepotrebujem kvety, ja ešte žijem“ a „Skratky používa, sviňa jedna žobrácka“. Okrem Lasicu so Satinským môžete na CD počuť aj ďalších velikánov slovenského divadelníctva. Stano Dančiak, Eva Krížiková, Zita Furková, Marián Labuda, Karol Čálik a Magda Paveleková sa svojimi výkonmi tiež podpísali pod nadčasový úspech tohto dielka.

O jedenásť rokov neskôr – po úspechu pesničkových platní „Bolo nás 11“ (1981) a „S vetrom o preteky“ (1982), ktoré vznikli aj vďaka skladateľskej genialite Jara Filipa – prichádza na divadelné dosky hra „Deň radosti“. Na nej sa autorsky i herecky podieľal aj Filip. Uletené dialógy Optimistu (Lasica) a Pesimistu (Satinský) dokresľoval Klavirista (Filip) svojimi kontrami. Nezabudnuteľné perly ako „Trt a dva orechy“, „Trt makový“ a „Agroekologickomultilaterálne obštrukcie“ na tomto nosiči nechýbajú...

Do tretice prináša vydavateľstvo Opus záznam predstavenia „Náš priateľ René“. Pôvodne vzniklo síce v roku 1986, ale uviedli ho až o päť rokov neskôr. Ide o voľné spracovanie maturitnej otázky rovnomenného diela klasika slovenskej literatúry Jozefa Ignáca Bajzu. Na CD vychádza vôbec po prvýkrát, a preto by nemalo chýbať žiadnemu ctiteľovi humoru Milana Lasicu a Jula Satinského. 29. decembra bude tomu presne päť rokov, ako nás opustil.

Peter Lehotský
Foto: Opus, Jozef Velček, archív