Pre vyznávačov alternatívnej urban music bola táto skladba presne tým veľkým chytľavým hitom uplynulého leta, akým bola vo svete popu 'Umbrella' od Rihanny. M.I.A. a jej 'Paper Planes' nás po niekoľkých mesiacoch rozohreje aj podareným videoklipom.

'Paper Planes' ("papierové lietadielka") je tretím singlom z druhého albumu 'Kala' od britskej speváčky a raperky s ázijským pôvodom, ktorá si hovorí M.I.A. O autorstvo skladby s jedným z najchytľavejších a zároveň najťažšie zaspievateľných refrénov (i pohmkávať si ho je poriadne umenie) sa okrem 30-ročnej vokalistky zaslúžil aj americký undergroundový producent Diplo. Základ hudobného podmazu tvorí vysamplovaný loop zo skladby 'Straight to Hell' od známych londýnskych punkáčov The Clash.

Vo videoklipe, ktorého autorom je Bernard Gourley (50 Cent, Talib Kweli, Deftones, Kanye West), M.I.A. stvárňuje imigrantku v New Yorku, ktorá v stánku predáva pečivo. Uvoľnený videoklip výborne dopĺňa text, ktorý ironicky upozorňuje na spoločenské problémy a zároveň je vtipnou odpoveďou exotickej speváčky na americké úrady, ktoré jej neustále robia problémy pri žiadostiach o víza. Zaujímavosťou je, že v klipe sa na pár sekúnd objavia i členovia Beastie Boys - Mike D a Adrock.


M.I.A. - 'Paper Planes'