Frontman známej britpopovej kapely Blur a otec nemenej známych projektov Gorillaz a The Good, the Bad and the Queen, nie je spokojný so súčasnou kultúrou celebrít. Najradšej by bol, keby nedávno skončená séria reality šou X Factor bola zároveň aj poslednou.

V nedávno odvysielanom programe 'Today Programme' na BBC Radio 4 Damon Albarn vyjadril názor, podľa ktorého by mala byť súčasná kultúra celebrít "odbúraná", pretože "vysiela zlé signály".

"Myslím, že vytvára v mysliach ľudí predstavu, podľa ktorej môžete získať niečo za nič a že je v podstate jednoduché získať určitý status a slávu. Pritom by to mala byť jedna z najťažšie dosiahnuteľných vecí." - upresnil svoje vyjadrenia Albarn.

Jeho pohľad na západnú konzumnú kultúru, kde sláva patrí medzi ľahko dosiahnuteľné a ešte ľahšie pominuteľné hodnoty, zmenila aj návšteva afrického Mali. Hodnoty tejto krajiny podľa neho vyjadruje napríklad aj spracovanie odpadu, pretože všetko, čo má nejakú cenu je zrecyklované, znovu použité alebo pretvorené na nový výrobok.

"V určitom bode vo veľmi blízkej budúcnosti budeme musieť dramaticky zmeniť náš systém hodnôt, to čo považujeme za dôležité a to čo 'vyhadzujeme do smetí'. - vysvetlil 39-ročný spevák. "Hlavne musíme odbúrať niektoré preceňované súčasti našej kultúry a skutočne sa zamyslieť nad ich vážnosťou. Myslím, že by sme mali začať od našej posadnutosti celebritami."

"Je toľko vecí, ktoré by som zmenil. Na začiatok by bolo skvelé okamžite sa zbaviť vecí ako X Factor." - dodal Albarn, ktorý by sa okrem talentových reality šou najradšej zbavil aj 99% médií, ktoré sa nevenujú ničomu inému len celebritám.

S jeho názormi by však väčšina Británie zrejme nesúhlasila. V aktuálnych rebríčkoch predajnosti sú totiž na prvých priečkach práve ostatní dvaja víťazi X Factoru - Leon Jackson, ktorý kraľuje so singlom 'When You Believe', a Leona Lewis, ktorá má okrem druhého najpredávanejšieho singla 'Bleeding Love' na konte aj 7-týždňový Number One album 'Spirit'.

Zdroj: Nme.com