Britská alternatívna skupina Radiohead prišla po netradičnom vydaní albumu 'In Rainbows', ktorý ste si mohli na ich stránke stiahnuť úplne zdarma (alebo zaplatiť podľa vlastného úsudku), s ďalším zaujímavým krokom na podporu predaja albumu i svojho pripravovaného turné.

31. decembra odvysielali prostredníctvom televízie Current TV, ale i na jej webovej stránke Current.com, film s názvom Scotch Mist - A film with Radiohead in it ("Mrholenie - Film, v ktorom je Radiohead"). Ide v podstate o živý koncert kapely Radiohead v štúdiu zachytený videokamerou. Vďaka nej majú diváci možnosť počas vyše 52 minút počuť a vidieť členov kapely pri hraní všetkých skladieb z ich aktuálneho albumu 'In Rainbows'.

Odvysielaním filmu Scotch Mist zároveň Radiohead zahájili aj konvenčný predaj albumu na tradičných nosičoch. Album bol od 10. októbra do 10. decembra dostupný len prostredníctvom stránky Inrainbows.com v digitálnom formáte a v obmedzenom množstve aj na CD a vinyloch v špeciálnom balíku spolu s ďalšími zberateľskými bonusmi. Keďže si však Radiohead album takýmto spôsobom vydali sami, nebol v danom období zaradený do rebríčkov predaja. Tam sa dostane až tento týždeň a podľa očakávaní mnohých znalcov z hudobného priemyslu by sa mal stať albumom Number 1 vo Veľkej Británii.

Film Scotch Mist si môžete kedykoľvek pozrieť na stránke Current.com, ak vám viac vyhovuje Youtube, nájdete ho aj TU. Menšou ochutnávkou, kým sa pustíte do celého filmu, je skladba 'Jigsaw Falling Into Place', ktorá vyjde ako prvý oficiálny singel k albumu 'In Rainbows' 14. januára.


Radiohead - 'Jigsaw Falling Into Place' (Scotch Mist Version)

Poradie skladieb vo filme Scotch Mist:

1. 'Weird Fishes/Arpeggi'
2. 'Bodysnatchers'
3. 'Jigsaw Falling Into Place'
4. '15 Step'
5. 'Videotape'
6. 'Reckoner'
7. 'House of Cards'
8. 'All I Need'
9. 'Nude'
10. Weird Fishes/Arpeggi' (reprise)

Zdroj: Current.com, Nme.com, Radiohead.com, wikipedia.org