Kultúrne zariadenia Petržalky uvádzajú koncertno-vizuálny projekt progresívneho improvizačného zoskupenia Frutti Di Mare, ktoré vystúpi so svojim v poradí tretím programom, nazvanom Chat, v Klube za Zrkadlom 24. januára o 20. hodine.

Frutti Di Mare sú zoskupením desiatich až šestnástich improvizujúcich hráčov a performerov, ktorých tvorba sa zakladá na interakcii textu, spevu, inštrumentálnej zložky a vizuálnej projekcie. Zjednodušene povedané, VJ (video jockey) postupne premieta vybraný text, na ktorý reaguje spevák a inštrumentalisti. VJ je teda presunutý z pozície "púšťača klipu k hudbe" do pozície hráča, ktorého nástrojom je nielen vizuálna projekcia, ale aj ľudský hlas a hudobný nástroj. Hudba Frutti Di Mare sa pohybuje na alternatívnom poli, pričom koketuje s elektronickou hudbou a aktuálnymi trendmi v súčasnej vážnej hudbe.

Projekt, ktorému sa Frutti Di Mare venuje v posledných mesiacoch, je cyklus predstavení, ktorého cieľom je reagovať na 4 vybrané kultúrne fenomény. V jeho prvej časti sa zoskupenie mladých umelcov zameralo na improvizačné prevedenie textov z kľúčového diela slovenskej muzikológie Tonalita od Jozefa Kresánka. V druhej časti, ktorú predstavili v decembri 2007 v priestoroch Slovenskej filharmónie, svojím vystúpením rozvinuli texty z decembrového čísla časopisu Hudobný život. Základom pre tretí program zo štyroch častí cyklu zoskupenia sa stal fenomén internetového chatu.

Frutti Di Mare III: Chat
Klub za Zrkadlom
24. január 2008, 20:00
Vstupné: 80,- / 100,- Sk

Zdroj: KZP
Foto: Zooscape.com (puzzle pizza frutti di mare)