Po veľmi vydarenom Mighty Vibez v decembri budú v januári hosťami Kenny Knots a Mungos HiFi z Britských ostrovov. Tí vás rozohrejú svojím vlastným originálnym pohľadom na reggae a dancehall - tradičné jamajské rytmy totiž vo svojich setoch obohacujú o tanečnú energiu s výdatnou pomocou moderných ostrovných elektronických žánrov ako UK dub a dubstep.

Kenny Knots je v súčasnej dobe jedným z najproduktívnejších a najvydávanejších umelcov európskej reggae scény. Svoju kariéru odštartoval 80. rokoch s dancehall peckou 'Watch How the People dem Dancing', ktorá sa dostala až na číslo jeden v reggae rebríčkoch. A to mal Kenny ešte len 15 rokov... Momentálne má vonku niekoľko singlov na rôznych nezávislých labeloch a taktiež album, ktorý vyšiel u Bush Chemists.

Singel 'Rasta Meditation' (ukážka.mp3) je výbornou ukážkou jeho majstrovskej práce s vokálom, čo určite zaujme každého poslucháča. Trek je remixom klasického heavenless riddimu v Mungos Hifi verzii, ktorý môžete nájsť na labeli Scotch Bonnet.

Mungos HiFi sound system vznikol v roku 2000 v zostave Doug, Tom a Craig. Počas 7 rokov veteránski selektori odohrali viac ako 1000 vystúpení v ich rezidenciách v Škótsku, ale aj ako hostia na rôznych miestach Európy. Taktiež si postavili svoj vlastný sound system, ktorý má veľmi čisté výšky a natoľko mohutnú bassu, že vyráža dych aj tým najväčším dubstepovým producetom ako Skream, Digital Mystiks a N-Type, ktorí už na ich systéme hrali. Títo "consicious bad boys" hrávajú všetky odnože jamajskej hudby a jej britských derivácií od ska a rocksteady cez roots, steppers či rub-dub a early dancehall až po súčasný dancehall, new roots alebo dubstep.

Pestrý vkus ovplyvňuje aj ich produkciu, ktorou sa snažia posunúť hranicu reggae muziky zase o krok vpred, nikdy však nie späť. Mungos Hifi sú veľkí fanúšikovia dubu s dobrým uchom pre riddim, a milujú svoje vokály, či už ide o melodický spev alebo o rýchly MC style.

V roku 2001 vydali svoje prvé hity 'Ing' a 'Wickedness', ktoré zaznamenali veľký úspech u sound sytémov ako Jah Shaka ci Iration Steppas, ktorí určite ocenili silnú bassovú linku, a tiež u známych dj ako John Peel a Mr. Scruff, ktorý zaradil ich track na svoju kompiláciu u Ninja Tunes. Postupom času, ako produkovali čoraz viac vlastnej hudby, prišla myšlienka vytvoriť vlastný nezávislý label Scotch Bonnet. Na tejto značke vyšli zatiaľ dve platne, ktore mali dobrý ohlas. Ich 'Belly Ska Riddim' (ukážka.mp3) dokáže rozpáliť asi každý klub.

Pri hraní týchto pánov sa môžete tešiť hlavne na množstvo exkluzívnych verzií a dubplates (nevydané skladby, ktoré hrá exkluzívne len niekoľko DJov na svete). Koncom roka 2007 plánujú vydať svoj prvý vlastný album, ktorý určite nenechá nikoho v pochybnostiach o kvalite ich produkcie. Mungos Hifi spolupracovali z tými najlepšími DJs a spevákmi, či už legendami alebo mladými talentami, od zaslúžilých umelcov ako Sister Nancy, Horace Andy a Ranking Joe, uk roots hrdinami Afrikan Simba, Kenny Knots a Mikey Murka či dancehall legendami Top Cat a Tippa Irie.

Mighty Vibez - reggae, dancehall, UK dub, dubstep
Subclub, Bratislava
31. január 2008, 21:00

Kenny Knots with Mungos HiFi /London, Glasgow/
RidinTuffa /Edinburgh/
Mihaal /peeni walli, Praha/
Roots & Culture /sk/
Jah Division sound gang /sk/

Mungoshifi.net
Scotchbonnet.net
Subclub.sk