Pražská pobočka vydavateľstva Warner Music prináša na zatiaľ dvoch výberovkách z ich pohľadu najslávnejšie slovenské piesne uplynulých desaťročí. Minule sme sa venovali vysloveným starinkám, ktoré obsahuje prvý disk. Dnes sa pozrieme na piesne, ktoré žali svoje najväčšie úspechy relatívne nedávno. Veď osemdesiate roky sa skončili len pred dvoma dekádami :-)

„Největší slovenské hity“ – tak sa volá edícia. CD „80’s“ ponúkajú nielen pamätníkom piesne a interpretov, väčšina ktorých je na domácej scéne aktívna prakticky až dodnes. Team, Tublatanka, Vidiek, Miro Žbirka, Beáta Dubasová, Peter Nagy, Pavol Hammel a ich nesmrteľné hity „Reklama na ticho“, „Môj starý dobrý kabát“, „Vidiečan“, „Biely kvet“, „Sme také aké sme“, „Láska je tu s nami“, „ZRPŠ“ (to je tá s tým popolnočným refrénom „pri poslednom litri vína“)...

Výberovka „Největší slovenské hity 80’s“ obsahuje aj ďalšie lahôdky. Ak si aj nepamätáte na niektoré skupiny, ich pesničky zaručene poznáte: „Mama kúp mi rentgén“ (YPS), „Keď ťa nechá dievča“ (Zenit), „Zita obezita“ (Lojzo), „Skúšky z lásky“ (Gravis) urobia radosť generácii dnešných tridsiatnikov, na ktorých z kompilácie dýchne poriadny kus nostalgie. Mladší možno ocenia výskyt hitu skupiny Richarda Müllera „Po schodoch“, duet Vaša Patejdla a Oľgy Záblackej „Mopedová“, nechýba ani „Pocta Majakovskému“ Roba Grigorova či notoricky známe „Sklíčka dotykov“ z pera hitmakera Janka Lehotského v podaní večne plešatého bubeníka jeho skupiny Modus Ľuba „Kyslíka“ Stankovského.

Prekvapí neprítomnosť hitov skupiny Elán, ktorá k osemdesiatym rokom určite patrí, poteší nemuzikálový „Taliansky muzikál“ dávno zabudnutých súrodencov Hečkovcov a pôvodná verzia hitu Laca Lučeniča „Hádanky tiel“.

V konečnom dôsledku sú „Největší slovenské hity 80’s“ vhodnou inšpiráciou na ktorýkoľvek internátny žúr či maturitné stretnutie po ...ástich rokoch. Čas letí, hudba nestarne. Ako spieval Elán: „Je strašne krásne veriť / že nebudeme starí“.

Peter Lehotský
Foto: Forza Music / Warner Music, Robert Baumgartner, Peter Šimončík, archív