Umelecký dokument z turné islandskej kapely Sigur Rós po rodnej krajine s názvom Heima'(v preklade "domov/vlasť"), je prvým celovečerným hudobným DVD, ktoré je vysielané na Youtube.com. Film, ktorý zachytáva koncerty kapely v tých najodľahlejších končinách ostrova ľadu a gejzírov, si na Youtube môžete pozrieť v plnej kráse.

Ak ste dnes zavítali na titulnú stránku Youtube.com, určite ste postrehli, že je celá venovaná jedinej kapele - Sigur Rós. V historickej spolupráci s islandskou dream-popovou skupinou ponúka titulná stránka známeho webu na zdieľanie krátkych, pre bežných smrteľníkov maximálne desaťminútových videí, okrem 97-minútového filmu Heima aj desať najlepších fanúšikovských videí vybraných kapelou a videopozdrav pre fanúšikov od členov kapely, ktorí si v rámci tohto jednodňového projektu oddýchnu od nahrávania svojho nového albumu v Rejkjavíku.

Celovečerný film Heima si môžete pozrieť TU.

Film vznikol počas letného turné Sigur Rós v roku 2006. Natočený bol s použitím 40 kamier počas dvoch týždňov putovania a koncertovania v 15 lokáciách, vrátane najodľahlejších častí Islandu. Sigur Rós počas tejto cesty koncertovali v národných parkoch, v jaskyniach, v malých komunitných halách, v továrni na spracovanie rýb či v zemi nikoho uprostred pustej vysočiny. Po návrate do Rejkjavíku však odohrali aj najväčší koncert svojej kariéry a celej histórie Islandu.

Umelecky nakrútený dokument zobrazuje členov kapely v detailných záberoch počas emotívnych vystúpení na pódiu ale i krásy islandskej krajiny. Vo filme odzneli skladby zo všetkých štyroch albumov Sigur Rós, mnohé z nich radikálne prerobené, i dve exkluzívne nové skladby 'Guitardjamm' a 'A ferd til breidarfjardar 1922', ktorú odohrali spolu s básnikom Steindorom Andersenom.

Dokument spolu s bonusmi vyšiel na dvoj-DVD v novembri a je bežne dostupný aj na našom trhu. Do väčšiny slovenských kín sa film zatiaľ nedostal a zrejme ani nedostane, no o niekoľko dní si ho na veľkom plátne budete môcť vychutnať v bratislavskom kultúrnom centre A4 - nultý priestor.

Zdroj: Youtube.com, Sigur-ros.co.uk, Heima.co.uk, A4.sk

Páčil sa ti článok? Daj mu hlas na pošli na vybrali.sme.sk