Legenda hard rocku a heavy metalu ohlásila vydanie nového albumu. Deviaty štúdiový album, ktorého názov kapela zatiaľ nezverenila, bude ich prvým dlhohrajúcim štúdiovým počinom od albumu 'St. Anger', ktorý vydali v roku 2003.

Kapela na čele s Jamesom Hetfieldom momentálne album nahráva v štúdiu v Los Angeles za asistencie producenta Ricka Rubina. Ten v minulosti produkoval albumy pre hviezdy ako Beastie Boys, Run DMC, Slayer, Red Hot Chili Peppers, Mick Jagger, AC/DC, Johnny Cash, System of a Down, Shakira, Rage Against the Machine, Linkin Park a mnoho ďalších, no s Metallicou spolupracuje po prvýkrát.

Rick Rubin je šesťnásobným držiteľom cien Grammy, ktoré získal za produkciu albumov Johnnyho Casha, Dixie Chicks a Red Hot Chili Peppers, a vďaka jeho prínosu je súčasný zvuk Metallicy údajne omnoho progresívnejší, no zároveň je aj návratom ku koreňom z 80-tych rokov.

Okrem toho, že album bude prvou nahrávkou s Rubinom, bude aj prvým s novým basgitaristom Robertom Trujillom, ktorý sa k Metallice pridal v roku 2003 tesne po vydaní albumu 'St. Anger'. Naposledy pôsobil ako člen kapely Ozzyho Osbournea, a jeho minulosť v heavy metalových až hardcore-ových kapelách ako Suicidal Tendencies a Infectious Grooves naznačuje, že Metallica je preňho ideálnym pôsobiskom.

Nový album mal byť omnoho dynamickejší a pestrejší ako ich predchádzajúca tvorba. Bude obsahovať aj množstvo melodických partov a gitarových sól. Členovia kapely svoj deviaty album opisujú ako "chýbajúci článok" medzi albumami 'And Justice for All' (1988) a 'Metallica' (1991).

Podľa bubeníka Larsa Ulricha bude album hotový už čoskoro. "Práve album dokončujeme, máme na to ešte 6 týždňov a malo by to vyjsť v septembri, to je súčasný plán." - prezradil Ulrich v rozhovore pre BBC 6 Music.

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org, Metallica.com