Otvárací víkend festivalu sieťovej kultúry Multiplace 2008 bude v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie patriť hudbe. Sobotný koncert poľskej dvojice Job Karma "Černobyľ" sľubuje pôsobivý audio-vizuálny zážitok s čitateľným posolstvom. Nedeľa bude patriť hlasovým experimentom Rominy Daniele z Milána a sugestívnemu vystúpeniu výtvarníka a performera Maroša Rovňáka. Oba večery začínajú ôsmej hodine.

Dark-ambientný, audiovizuálny projekt Job Karma z poľskej Vroclavi kombinuje v precízne pripravených hudobných podkladoch analógové a digitálne zvuky so slučkami filmových sekvencií. Skupinu založili v roku 1997 Maciek Frett a Aureliusz Pisarzewski, tvorcom vizuálnej stránky projektu je Arek Bagiński.

"Černobyľ" je poslednou, štvrtou časťou audiovizuálneho projektu "Rituál". Je umeleckým prejavom, ktorý apeluje na ľudské a kultúrne vedomie. Sugestívne a pôsobivé vystúpenie "Černobyľ" priamo odkazuje na jednu z najväčších novodobých katastrof a je venované všetkým jej obetiam.

Talianska vokalistka Romina Daniele sa venuje výskumu hlasu. Jej tvorba je výsledkom voľnej hlasovej improvizácie a spájania jednotlivých zvukových stôp do jednej kompozície. Viac ako muzikálnosť ju zaujíma akustika, jej hlas sa strieda v rôznych polohách, akoby starobylý nádych niektorých melódií sa stretáva s modernými digitálnymi technológiami.

Za prácu 'Diffrazioni Sonore' bola v roku 2005 ocenená medzinárodnou cenou Dimitria Stratosa za experimentovanie v hudbe, v oblasti hlasové umenie a výskum. Cenu Dimitria Stratosa za svoju kariéru získali také osobnosti ako Diamanda Galàs alebo Meredith Monk.

Pre Maroša Rovňáka je charakteristická práca s textom, ktorý je deklamovaný alebo spievaný s využitím elektronickej modulácie hlasu, za sprievodu niekoľkých na seba navrstvených hlasových a zvukových stôp a videoprojekcie. Obsahový rámec jeho multimediálnych performancií tvoria témy diskriminácie, odsúdenia a izolácie.

7. ročník medzinárodného festivalu sieťovej kultúry Multiplace sa uskutoční 25. apríla – 3. mája 2008 v šesťnástich mestách a miestach sveta. Jeho súčasťou bude opäť aj kultúrny uzol Stanica Žilina-Záriečie, ktorého organizátori pripravili 7 večerov naplnených rôznorodým obsahom. Počas siedmych dní uvidíte koncerty, premietania, divadelné predstavenia, či multimediálne performance.

Multiplace je sieť ľudí a organizácií, venujúcich sa interakcii médií a technológií s umením, kultúrou a spoločnosťou. Vyvrcholením aktivít siete je každoročný festival, ktorý sa koná zároveň na viacerých miestach sveta v rovnakom čase. Jeho program sa skladá z dielní, inštalácií, diskusií, koncertov, performance, výstav, prezentácií, či projekcií a streamu.

Festival je jedinečný nielen svojím obsahom, ale predovšetkým neformálnou štruktúrou, čím sa zásadne odlišuje od ostatných prehliadok v Európe. Priťahuje divákov vďaka tomu, že prezentuje nečakané a tvorivé prepojenia umenia, kultúry a nových médií, ale najmä svojou decentralizovanou povahou a otvorenosťou každému, kto sa chce zúčastniť.

Tento rok festival vytvorí netradičnú sieť až 40 nezávislých galérií, umeleckých škôl, kultúrnych centier, klubov ale aj jednotlivcov v Báhoni, Banskej Bystrici, Berlíne, Bratislave, Brne, Budapešti, Glasgowe, Košiciach, Nitre, Novom Sade, Ostrave, Prahe, Reykjavíku, Trnave, Wrocławi, Žiline a na internete. Pre verejnosť je pripravených vyše 100 akcií, z ktorých mnohé zaujímavým spôsobom prepájajú jednotlivé uzly diania.

Zvýhodnené permanentky na celý festival je možné rezervovať si mailom na rezervacie@stanica.sk alebo telefonicky na čísle 041 56 23 564.

Viac info a podrobný program nájdete na www.multiplace.org a www.stanica.sk.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Peter Hapčo z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.