V pondelok večer sa v priestoroch zrekonštruovanej lode na Tyršovom nábreží uskutočnil ďalší večer s podtitulom Rozhovory z Podpalubia. Na AdyLodi už tradične spovedal moderátor a humorista Jano Snopko, tentokrát hudobníka Laca Lučeniča. Večer sa niesol v príjemnom duchu, rozhovor sa striedal s hudobnými vystúpeniami - Laco Lučenič zahral 5 pesničiek z albumu 'XLL' - 'Stala sa chyba', 'Možno áno', 'Krídla', 'Wanted' a 'Virtuálne city'.

"Kapela nebyla z nejpočetnějších, ale oba muzikanti - harmonikář i dirigent - dělali co mohli," šimekovsko-grossmanovským spôsobom predstavil v úvode Laco svoju kapelu, speváčku Petru Humeňanskú ako vokalistku a DJa Martina "Isobutane" Krajčíra. Pesničky v koncertnej podobe neznejú oklieštene - o backgroundový sampling sa postaral Isobutane, Laco svojou hrou na gitare vdýchol najmä aktuálnemu singlu 'Krídla' citlivejší a osobnejší rozmer v porovnaní s albumovou verziou.

Počas rozhovoru sa Lučenič ukázal ako charizmatický a zábavný spoločník, jeho historky z koncertovania v Rusku zožali u publika úspech, v rozprávaní príhod mu zdatne sekundoval Jano Snopko. Ten neváhal Laca osloviť aj otázkou "Kde si sa narodil a prečo?" či Lacovou najobľúbenejšou "Kto podľa teba mal vyhrať superstar?"

Okrem vtipných odpovedí ale Laco poukázal na zaujímavý moment, ktorý mu súčasná popularita priniesla: niektorí undergroundoví priaznivci ho vraj vďaka novej "nálepke" superstar odmietajú - pre komerčné médiá naopak tvorí "príliš alternatívnu muziku", a tak sa ocitol presne medzi dvoma pomyselnými stoličkami... Tento večer Laco potvrdil nielen svoje hudobné kvality, no podľa slov Jana Snopka by sa pokojne uživil aj ako rozprávač.

Predstavenie sa skončilo približne po dvoch hodinách, z podpalubia sa vychádzalo buď do upršanej večernej Bratislavy alebo na pohárik červeného v prostredí lodného baru/kaviarne...

PS: Kto neprišiel, môže ľutovať, lebo sa nikdy nedozvie ako Lučenič prišiel k svojmu tetovaniu.

Text: Lucia Kubinská
Foto: Mojmír Lieskovský, Lucia Kubinská