Členovia americkej alternatívnej kapely Smashing Pumpkins, ktorá minulý rok po siedmich rokoch odlúčenia zaznamenala návrat na scénu s albumom 'Zeitgeist', popreli správy o tom, že by plánovali s hudbou skončiť. Uvažujú však nad tým, že by pri vydávaní nového materiálu v budúcnosti definitívne opustili formát albumu.

Správa o rozpade kapely začala medzi fanúšikmi kolovať po tom, ako bubeník Jimmy Chamberlin v jednom z rozhovorov povedal, že comebackový album 'Zeitgeist' je ich posledným. Chamberlin preto tento týždeň všetkých ubezpečil, že si jeho vyjadrenie vysvetlili nesprávne.

"Smashing Pumpkins bude pokračovať v tvorbe, nahrávaní, vydávaní a hraní hudby naživo tak dlho, ako bude mocť. Niektorí z vás pravdepodobne čítali časti interview, v ktorom hovorím, že Pumpkins zrejme už nebude nahrávať CDčka, albumy."

"Čo som tým chcel povedať: hoci možno už nebudeme používať album alebo dlhohrajúce CD ako formát, budeme aj naďalej písať a nahrávať hudbu až kým nezomrieme." - ozrejmil svoje nedávne výroky Chamberlin.

Smashing Pumpkins by neboli prvou a zrejme ani poslednou kapelou, ktorá sa rozhodla opustiť konvenčný model vydávania hudby a skúsiť to inak. Inovatívny postoj k vydávaniu hudby zaujala napríklad kapela Muse, ktorá sa rozhodla vydávať všetky svoje nové skladby ako single a každých niekoľko rokov by vydali album, ktorý by bol akýmsi Best Of uplynulého obdobia.

Zdroj: Undercover.com.au, Nme.com