Nové oficiálne video skupiny Radiohead ku skladbe 'All I Need' zobrazuje dva paralelné príbehy. Jeden je o normálnom živote detí na Západe, druhý o "normálnom" živote detí v krajinách tretieho sveta. Klip mal premiéru len pred niekoľkými dňami a je súčasťou Kapmane proti obchodovaniu s ľuďmi televíznej stanice MTV.

Film natočil v Austrálii oscarový kameraman John Seale a režisér Steve Rogers. Thom Yorke je s výsledkom ich práce veľmi spokojný: "Vytvorili jedno video s dvoma paralelnými príbehmi, jeden o chlapcovi na Západe a druhý o chlapcovi pracujúcom v manufaktúre na Ďalekom Východe. Chlapec zo Západu si na konci vyzúva topánky vyrobené v tej manufaktúre. Je to naozaj dosť silné."

"Zobrazili presne tie myšlienky, ktoré mám niekedy v hlave. Niekedy, keď kráčate po ulici s obchodmi a pozeráte sa na tie neuveriteľne lacné veci, tak si pomyslíte, 'Hmm, ako sa im len podarilo vyrobiť to tak lacno?'. Pripomína mi to jednu z vecí, ktoré sa ma dotýkali už dávnejšie, takže som dojatý, že naša hudba je toho súčasťou. Myslím, že je to skvelé."

"Myslím, že keď táto kampaň niečo môže dokázať, tak je to spraviť tento koncept moderného otroctva - ktorý je reálny - menej tabu. Ak tým dosiahneme to, že pre nás bude OK rozprávať sa o tom, a to, že politici na Západe to budú naozaj akceptovať ako problém, tak potom robíme dobrú vec." - uviedol Yorke vo vyhlásení ku Kampani proti obchodovaniu s ľuďmi MTV EXIT.


Radiohead - 'All I Need' (Official MTV Video)

V čase vydania nového videa sa začalo aj svetové turné Radiohead. Prvé dva koncerty sa uskutočnili v pondelok a v utorok na Floride a fanúšikovia ich dvojhodinové vystúpenie najčastejšie označujú ako "hypnotické".

Radiohead už od svojho amerického turné v roku 2003 spolupracuje so spoločnosťou Best Foot Forward, ktorá analyzuje vplyv ich koncertov na životné prostredie. Ešte pred aktuálneho začiatkom turné preto Thom Yorke fanúšikov verejne vyzval, aby na ich koncerty necestovali sami v prázdnych autách, ale aby využili možnosti hromadnej dopravy alebo spoločného cestovania.

Napriek tomu, že podľa výsledkov malo najväčší dopad práve cestovanie fanúšikov na koncerty, ide kapela v ochrane prostredia príkladom. Svoje aktuálne vystúpenia pripravili so snahou čo najviac redukovať škodlivé vplyvy na prostredie, no napriek tomu ponúknuť pôsobivý zážitok.

Po dvoch úvodných koncertoch odohrá kapela v máji ďalších šesť koncertov v USA, v júni a v júli budú koncertovať v Európe, kde majú zatiaľ naplánovaných 20 koncertov, v auguste sa vrátia do Severnej Ameriky a v októbri ich čaká niekoľko zastávok v Japonsku. Zoznam destinácií ich svetového turné podľa všetkého ešte nie je uzavretý.

Zdroj: Nme.com, Youtube.com, Radiohead.com, wikipedia.org
Foto: Allmusic.com