Kanye West a jeho vydavateľstvo čelí žalobe dcéry zosnulého jazzmana za ilegálne použitie samplov z jeho tvorby. Podobný problém postihol aj Westových hip-hopových kolegov Commona, Method Mana a Redmana, a ich vydavateľstvá.

Kathleen Firrantello, dcéra jazzového saxofonistu Joea Farrella, ktorý sa preslávil najmä vďaka pôsobeniu v kapele Return To Forever so slávnym Chick Coreom, podala v New Yorku žalobu proti raperom, ktorí neoprávnene samplovali skladby jej otca. Zhodou okolností všetci obžalovaní raperi použili sample z platne 'Upon This Rock', ktorú Farrell v roku 1974 nahral spoločne s Herbie Hancockom a ďalšími jazzovými veteránmi.

Konkrétne boli predmetom žaloby skladby 'Gone' od Kanye Westa, 'Chi-City' od Commona a 'Run 4 Cover' od známeho dua Method Man a Redman. Obžalované boli tiež ich vydavateľstvá - Def Jam a jeho sublabel Roc-A-Fella Records (Kanye West), Interscope a Geffen Records patriace pod Universal (Common) a Vivendi s dcérskou značkou A&M Records (Method Man & Redman).

Firrantello v žalobe od každého vydavateľstva žiada finančné vyrovnanie v hodnote minimálne 1 milión dolárov (takmer 20 milónov korún), zastavenie predaja skladieb ako aj zákaz ich interpretácie na koncertoch.

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org