Legendárny rocker a bluesman Bo Diddley, ktorého často prezývali starým otcom rock'n'rollu, zahynul včera ráno na následky zlyhania srdca. V máji minulého roka mal mozgovú príhodu a o tri mesiace neskôr dostal infarkt, ktorý sa mu podarilo prežiť. Jeden z najvplynejších hudobníkov 20. storočia však posledné mesiace svojho života už len dožíval vo svojom dome na Floride, kde aj skonal.

Verejná rozlúčka s týmto slávnym skladateľom, charizmatickým vokalistom a všestranným inštrumentalistom sa uskutoční v piatok 6. júna. V sobotu sa v Gainesville na Floride, kde so svojou rodinou prežil posledných 30 rokov svojho života, uskutoční smútočná bohoslužba otvorená pre verejnosť, no nedeľný pohreb bude súkromný.

Bo Diddley, vlastným menom Ellas Otha Bates McDaniel, sa narodil 30. decembra 1928 v mestečku McComb v americkom štáte Mississippi. Je jediným hudobníkom v histórii, po ktorom je pomenovaný "beat" - rytmická slučka. Takzvaný "Bo Diddley beat", ktorý v sebe spája prvky rock'n'rollového rytmu a gospelového "shoutu", sa stal na dlhé roky základom populárnej hudby.

Jeho skladby, ktoré spájali blues s elementami tradičného R&B, možno považovať za prvé skutočné rock'n'rollové nahrávky. Diddley, známy aj vďaka svojej typickej gitare v tvare obdĺžnika, bol jedným z prvých hudobníkov presadzujúcich výrazný neuhladený a "deformovaný" gitarový zvuk, ktorý bol základnou súčasťou jeho šialene energických skladieb.

Diddley bol rockerom už v čase kedy väčšina sveta o rockovej hudbe ani nesnívala. Vo svojom najlepšom období, na prelome 50. a 60. rokov, zažiaril s hitmi ako 'I'm a Man', 'Who Do You Love?', 'Mona' a 'Road Runner', ktorých inovatívnosť sa stala východiskom pre mnohé začínajúce rockové a bluesové kapely a ktorých cover verzie odohralo na koncertoch nespočetné množstvo interpretov.

Napriek tomu, že Bo Diddley až do minuloročnej mozgovej príhody pravidelne koncertoval, tvorbu a vydávanie novej hudby po úspešných prvých 30 rokoch kariéry prenechal mladšej generácii rockerov. V 80. a 90. rokoch preto vychádzali najmä kompilácie ale i množstvo live albumov, napr. 'Live at the Ritz', ktorý v roku 1992 nahral na koncerte s gitaristom Rolling Stones Ronniem Woodom.

Zdroj: Billboard.com, wikipedia.org