Americká alternatívna pianistka a speváčka Tori Amos sa stala ďalšou z veľkých hudobných hviezd, ktoré povedali zbohom vydávaniu hudby vo veľkom vydavateľstve. Po vydaní posledných troch štúdiových albumov cez sublabel Sony BMG, Epic Records, sa rozhodla, že ďalší album si vydá sama na vlastnej nezávislej značke.

Tori Amos je jednou z najúspešnejších alternatívnych a experimentálnych hudobníčok. Jej tvorba, v ktorej úspešne spája nástroje a charakteristický zvuk piano rocku, jazzu, elektroniky a klasickej barokovej hudby s uvedomelými textami o sexualite, filozofii či duchovnom živote, sa stala skutočným kultom. Za vyše 15 rokov jej pôsobenia na scéne predala viac než 12 miliónov albumov.

Prvých 10 rokov vydávala na značke Atlantic Records patriacej pod Warner Music. Jej posledné tri albumy 'Scarlet's Walk', 'The Beekeeper' a 'American Doll Posse' vyšli na Epic Records.

44-ročná Tori, ktorá okrem klasického piana ovláda hru na organ, elektronické keybordy i netradičné klávesové nástroje ako čembalo, klavichord a harmonium, momentálne začína pripravovať svoj desiaty štúdiový album. Ten by sa mal na trhu objaviť na jar budúceho roka.

Pri príležitosti ukončenia zmluvy so Sony BMG Tori Amos na svojej oficiálnej stránke Toriamos.com uviedla, že sa už cítila vo veľkom vydavateľstve príliš obmedzovaná a potrebuje byť nezávislá, aby mohla slobodne tvoriť pre svoju rozmanitú fanúšikovskú základňu.

"Tak ako mnohí súčasní umelci, Tori zvažuje nové a vzrušujúce možnosti poskytovať svoju hudbu fanúšikom bez hraníc a obmedzení veľkých hudobných spoločností." - povedal pre Billboard jej manažér John Witherspoon. Podľa jeho slov bude jej nový album "projektom novej hudby a vizuálov, na ktorom začína pracovať práve toto leto".

Zdroj: Undercover.com.au, Billboard.com
Foto: Toriamos.com