Od minulotýždňovej hospitalizácie britskej soulovej speváčky Amy Winehouse sa lekári snažili zistiť príčinu jej odpadnutia a nepravidelného tepu srdca. Koncom týždňa sa v bulvárnych médiách objavili dohady o tom, že 24-ročná speváčka má tuberkulózu. Podľa najnovších správ, ktoré denníku Sunday Mirror poskytol jej otec Mitch, však Amy trpí chorobou zvanou emfyzém (rozedma) pľúc.

Lekári zároveň Mitcha Winehousea opäť varovali, že ak jeho dcéra neprestane fajčiť drogy, môže čoskoro umrieť. Ľudia, u ktorých sa rozedma dostane až do pokročilého štádia, majú obrovské problémy s dýchaním, čo silno ovplyvňuje základné životné funkcie celého organizmu.

U dlhodobých fajčiarov nikotínových cigariet ale aj iných látok sa totiž narušuje štruktúra pľúc, dôsledkom čoho sa v jeho tkanivách hromadí vzduch a vzniká rozdutie.

"Má emfyzém - je to ešte v skorom štádiu, ale názorne mi ukázali, že ak by takto pokračovala ďalší mesiac, mohla by byť čoskoro ako starý človek s maskou na tvári, ktorý má veľké problémy s dýchaním." - povedal Mitch pre Sunday Mirror. "Fajčením crack kokaínu a cigariet sa jej pľúca úplne rozduli. Na snímkoch jej pľúc sú viditeľné uzliny a tmavé škvrny. Jej pľúca majú už asi len 70 percent z pôvodnej kapacity."

Otec speváčky vyjdaril svoju nevôľu k jej priateľstvu sa s Peteom Dohertym, s ktorým niekoľko dní pred tým, ako odpadla, trávila dosť veľa času. "Nechcem, aby sa stretávala s týpkami ako je Pete Doherty. Akú má nádej dostať sa z toho ak ľudia okolo nej berú drogy?" - dodal Mitch.

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org