Zdá sa to až neuveriteľné, no jedna z najúspešnejších anglických kapiel nového milénia až doteraz nevydala singel, ktorý by dosiahol na prvú priečku britského rebríčka singlov. Pritom všetky štyri štúdiové albumy kapely okolo frontmana Chrisa Martina dosiahli v albumových rebríčkoch prvenstvo.

Po desiatich rokoch na scéne nemali Coldplay na konte ani jediný #1 singel v domácom rebríčku. Vždy totiž stavili viac na celistvosť albumu ako na prvoplánové hity. Najbližšie k vrcholu singlového rebríčka boli s pilotným singlom albumu 'A Rush of Blood to the Head' - songom 'In My Place'. Ten sa umiestnil na druhej priečke v roku 2002. Rovnaký výsledok tesne pod vrcholom dosiahol v roku 2005 singel 'Speed of Sound'. Skvelej balade z albumu 'X&Y' očakávané prvé miesto v rebríčku neslávne prebral producent Axel F so svojím počinom 'Crazy Frog'. Aj také veci sa stávajú vo svete hudby...

Prvý singel 'Violet Hill' z nového albumu 'Viva la Vida or Death and All His Friends' taktiež nedosiahol vrchol, najmä preto, že ho kapela prostredníctvom svojej stránky ešte pred oficiálnym vydaním poskytla fanúšikom na stiahnutie zdarma. Lepší výsledok ako ôsmu priečku preto príliš čakať nemohli. Pred týždňom však tradičným spôsobom vydali druhý singel 'Viva la Vida' a ten sa stal v aktuálnom rebríčku konečne ich prvým #1 singlom v kariére. Aktuálny týždeň v britskom singlovom rebríčku sa pre Coldplay nesie v znamení jednotiek - singel 'Violet Hill' sa totiž nachádza na 11. priečke.

Coldplay už druhý týždeň bodujú aj v albumovom rebríčku, vďaka čomu majú zároveň na konte aj svoj prvý britský "double". Rovnakým spôsobom ovládli aj americké rebríčky a prvenstvo s novým albumom majú aj vo viacerých európskych krajinách a v Austrálii.

Z interpretov, ktorí Chrisovi Martinovi a spol. v britskom singlovom rebríčku pozerajú na chrbát, je na tom najlepšie Ne-Yo ('Closer') a Rihanna ('Take A Bow'), ktorí sú na druhom a treťom mieste. Minulotýždňová jednotka 'Singin' In The Rain' od Mint Royale sa prepadla až na ôsmu priečku. V rebríčku albumov si opäť polepšila Duffy, ktorej 'Rockferry' aj po 16 týždňoch boduje hneď za novinkou od Coldplay.

Zdroj: Nme.com, Billboard.com, Bbc.co.uk