Ešte viac účinkujúcich, ešte viac spokojných návštevníkov. Tak by sa dal stručne zhrnúť dvojdňový maratón, ktorý prebehol na bratislavských Zlatých Pieskoch. Na festivalovej scéne sa predstavili dve desiatky domácich interpretov. Rádio Expres môže byť tento rok opäť spokojné, pretože lákavý program pritiahol na Zlaté Piesky do Bratislavy tisícky spokojných návštevníkov, ktorých bolo podľa predbežných správ viac, než pri minuloročnej premiére.

Hosťom z Čiech sa stala tento rok kapela Chinaski a festivalovému pódiu ďalej dominovali mená ako Paľo Habera a Team, pričom táto zostava vystúpila tento rok jedine na tomto festivale, ďalej formácie Desmod, IMT Smile, Polemic, Hex a nechýbali ani Meky Žbirka, Robo Grigorov, či mnohí ďalší. Jedným z posledných spoločných vystúpení Katky Knechtovej a skupiny Peha nakoniec v sobotu večer festival vyvrcholil.

Fanúšikovia sa okrem samotných koncertov dočkali aj profesionálne zorganizovaných autogramiád vystupujúcich umelcov, množstva darčekov, a zabezpečený bol aj dostatok chutného občerstvenia, skvelých atrakcií a v sobotu večer aj honosný, niekoľkominútový ohňostroj, ktorý vyrážal dych.

Druhý ročník festivalu rádia Expres odštartoval v piatok o 16:00 Tomáš Bezdeda so svojou kapelou. Odzneli všetky jeho rádiové hity a na záver nechýbala ani pieseň 'Malý princ', pôvodne z repertoáru kapely Aya. Jeho vystúpenie sa nieslo v znamení pohodovej atmosféry, kedy bolo možné vidieť na tráve posedávajúcich a pospevujúcich si ľudí. Nič sa nezmenilo ani príchodom kapely P.S. Menšia zmena nastala pri vystúpení Zdenky Prednej, ktorá svojimi chytľavými letnými hitmi a dobrou komunikáciou s publikom oživila postupne sa zapĺňajúce Zlaté piesky.

S príchodom prvej legendy festivalu, Vaša Patejdla sa začali zapĺňať prvé rady ľuďmi rôznych vekových kategórií. Svojím unplugged koncertom, ktorý odohral spolu s Ďurom Burianom sa mu podarilo rozhýbať dovtedy sediaci dav vďaka hitom 'Kaskadér', 'Ja viem' či 'Ak nie si moja'.

Do správnej festivalovej nálady sa však publikum dostalo až pri príchode Zuzany Smatanovej, ktorá hneď v úvode odpálila svoj veľký hit 'Nech sa deje čo sa má', ktorý si s ňou zaspievali sediaci aj stojaci fanúšikovia. Ostrým gitarám, skvelému pódiovému prejavu a zaručeným hitom sa podarilo poriadne rozvášniť dav.

V rovnakej atmosfére odohrala svoj koncert jediná zahraničná hviezda, kapela Chinaski. Na čele so svojim charizmatickým spevákom Michalom Malátným odohrala všetky svoje veľké hity ako 'Vedoucí', či 'Tabáček'. Prekvapujúco chýbala na koncertoch tak obľúbená pieseň 'Klára'.

Za tmy odpálil svoju show Paľo Habera s kapelou Team. Odzneli obrovské hity ako 'Prievan v peňaženke', 'Nároční', 'Severanka' či 'Mám na teba chuť'. Záver vystúpenia patril skladbe 'Kým ťa mám', ktorú si s Paľom zaspievalo celé publikum.

Náladu publika utlmilo dlhé čakanie na kapelu Desmod. Počas dlhého nazvučovania sa z ľudí vytratila chuť skandovať. Situácia sa však zmenila v momente, kedy sa na pódiu objavil Kuly, ktorý potvrdil, že to s davom jednoducho vie. Playlist mali chalani zostavený zo skladieb z nového albumu ale i zo singlov z predchádzajúcich albumov.

Koncertnou bodkou piatkového dňa bolo vystúpenie skupiny Hex, ktorá, ako inak, svojimi chytľavými skladbami roztancovala publikum. Do skorého rána pokračovala zábava v podobe Expres párty, o ktorú sa postaral moderátor Ďuro Turis.

Druhý deň odštartovalo vystúpenie zatiaľ pomerne neznámej prešovskej kapely The Raindown. Po nich nasledovali superstáristi Miro Jaroš a Samuel Tomeček. Koncert v príjemnej atmosfére odohrala aj nová hviezda na našej scéne, kapela Komajota.

Prvou skutočnou hviezdou sobotného dňa však bola kapela Gladiator. Spolupráca s publikom a každému dobre známe hity vytvorili pod pódiom veľmi príjemnú atmosféru. Nasledovalo vystúpenie Petra Cmorika, ktorý tentokrát svojou piesňou dážď našťastie skutočný dážď neprivolal. Príjemne naladil publikum na nasledujúcu hviezdu festivalu, Mira Žbirku. Jeho nestarnúce hity si spievali aj tí najmladší účastníci festivalu.

Po Mekym odpálili obrovskú šou chalani z kapely IMT Smile, ktorí sú známi zaujímavými koncertnými prevedeniami svojich skladieb, ladených do tanečných rytmov. Ivan Tásler opäť potvrdil, že je šoumen, ktorý vie rozprúdiť krv v žilách aj mŕtvemu.

Po tejto pecke sa na pódiu objavil Robo Grigorov, ktorý odohral celý koncert len za sprievodu akustickej gitary. Repertoár pozostával z jeho hitov i z prespievaných piesní zahraničných interpretov.

Po Grigorovovi mala odohrať svoje vystúpenie kapela Peha. Z dôvodu presunu z Ostravy do Bratislavy však vznikol časový sklz a tak došlo k zmene programu.
Na pódium prišla naša jediná ska kapele Polemic, ktorých hudba nenechala nikoho stáť bez pohybu. Pri hitoch ako 'Ona je taká', 'Komplikovaná“ či 'Slnko' to jednoducho nie je možné.

Po dlhšom nazvučovaní nastúpila na pódium kapela Peha so zranenou Katkou Knechtovou, ktorá prišla s barlami. Zranenie nohy však nijak neovplyvnilo jej spevácky výkon a kapela odohrala síce menej energický, no výnimočný koncert so špeciálnou príchoťou. Bol totiž nielen posledným vystúpením na tohtoročnom Expres festivale ale podľa správ z posledných dní zároveň aj jedným z posledných koncertov Pehy.

Tak ako v piatok, aj v sobotu nasledovala ešte tanečná Expres párty, na ktorej vydržali až do neskorého rána len tí najzdatnejší. To už bola absolútna bodka programu. Festival možno zhodnotiť ako nadpiemerne vydarený, čo sa týka počasia, účinkujúcich aj návštevníkov. Tí, ktorí sa festivalu nemohli zúčastniť, mali možnosť počuť atmosféru na festivale počas niekoľkých živých vstupov v Rádiu Expres. Nezostávalo im nič iné, len závidieť.

Text: Mirka Kuracinová, -TS-
Foto: Expres.sk