Košická kapela Nocadeň sa po dvoch dlhých rokoch opäť predviedla pred bratislavským publikom na pivnom festivale Junifest v sobotu 21. júna. Táto dvojročná absencia koncertovania v hlavom meste sa na začiatku vystúpenia značne prejavila. Akoby publiku chvíľu trvalo, kým sa rozpamätali na ich skladby. Napokon sa však publikum i kapela dostali na jednu vlnu. Fanúšikov Nocadeň iste potešia správy o pripravovanom novom albume, o ktorom viac prezradil frontman Rasťo Kopina...

Úvod koncertu patril piesni 'Dievča v bielom závoji' z posledného albumu 'Nestrieľajte do labutí'. Nasledujúca pieseň 'Tvoj monohlas', ktorá bola predposledným singlom tohto albumu, prinútila ľudí vďaka svojmu chytľavému refrénu podísť bližšie k pódiu a zatancovať si na jej príjemné rytmy. Skvelý spevácky i "herecký" výkon podal líder Rasťo Kopina pri staršej skladbe 'Organizmy', ktorá rozprúdila krv v žilách aj ďalším návštevníkom festivalu.

V rovnakej atmosfére pokračoval koncert aj vďaka jednej z najtvrdších piesní kapely 'Letíš padáš'. Naopak romantickú atmosféru navodil veľký hit kapely, pieseň 'Buď hviezda (čo svieti mi nad hlavou)' ale aj menej známa skladba 'Dávno'. Hitovku 'Nestrieľajte do labutí' si spolu s Rasťom už zaspievalo aj publikum.

Počas jednej z tanečnejších skladieb, 'V súhvezdí', si Rasťo "odskočil" z pódia k fanúšikom a nakrátko si zatancoval s prekvapenou a ohúrenou diváčkou. Pokračovanie sa nieslo v znamení dvoch obrovských hitov kapely, a to singlami 'Slová už nevravia nič' a 'Steny'. Absolútny záver vystúpenia kapely Nocadeň patril doteraz poslednému singlu 'Voľným pádom'. Po odznení posledných tónov sa ozvali pokriky, volajúce kapelu naspäť na pódium, no program musel pokračovať podľa plánu ďalej.

Dva roky je naozaj dlhá doba, počas ktorej sa mnohé veci menia či už smerom k lepšiemu alebo naopak. Preto bolo zaujímavé položiť otázku, čo má kapela Nocadeň nové. Rasťo Kopina svojou odpoveďou určite potešil všetkých fanúšikov kapely: "Momentálne prebiehajú záverečné práce na novom albume. Pesničky sú už komplet nahraté a mixujú sa. Týmto albumom sme prekonali náš osobný rekord, pretože už teraz ubehlo deväť mesiacov odvtedy, čo sme ho začali točiť. Na platni bude 10 skladieb, z toho jedna inštrumentálka a bude tam aj celkom jasný odkaz na náš debutový album, a to na skladbu 'V nočných svetlách'. V podstate sme natočili jej voľné pokračovanie."

Ďalej sa Rasťo netajil tým, že po textovej stránke to bude najtemnejší album kapely. Nato, aby ste to mohli posúdiť sami, však máte ešte zopár mesiacov čas. Vyjsť má totiž až na jeseň.

Okrem pripravovaného albumu má kapela ešte jednu novinku, o ktorú sa postarali jej fanúšikovia. Je ňou oficiálny fanklub kapely, prostredníctvom ktorého sa registrovaní členovia dostanú k demo verziám i nahrávkam úplne neznámych skladieb, ktoré neboli nikdy nikde zverejnené. Fanklub môžete nájsť na domovskej stránke kapely Nocaden.sk.

Foto: Jaro "Jaris" Vaľko - Nocaden.sk