Brit-popová legenda The Verve sa vracia s novým albumom po jedenástich rokoch už toto leto. Podobne ako Portishead, ktorí sa po rovnako dlho čase vrátili s albumom pomenovaným jednoducho "tretí" - 'Third', sa nový album kapely okolo frontmana Richarda Ashcrofta bude volať "štyri" - 'Four'.

Album vyjde vo väčšine krajín 18. augusta prostredníctvom ich domáceho vydavateľstva Virgin Records (EMI), no v USA ho vydajú o deň neskôr na svojej vlastnej značke On Our Own. Ako prvý singel albumu vyjde skladba 'Love Is Noise', ktorá mala včera premiéru na britskom BBC Radio 1 a momentálne si ju môžete vypočuť na Myspace stránke kapely.

Skladba je kombináciou neo-psychedélie s pop-rockom, vďaka ktorej sa kapela v 90. rokoch preslávila, no zároveň je omnoho dynamickejšia. Kým ich predchádzajúca tvorba v mnohom pripomínala ich súčasníkov Oasis, 'Love Is Noise' má v sebe energiu typickú pre ranú tvorbu kapely U2. V každom prípade sa máme na čo tešiť.

Manažér The Verve pre Billboard vo februári, kedy sa album nahrával, povedal: "Je to výnimočná kapela, so štyrmi neuveriteľne talentovanými ľuďmi. Spravili spolu predtým tri skvelé albumy. A teraz spravia ďalšiu vynikajúcu platňu. Je to také malé kúzlo, keď sa títo štyria dajú dohromady."

Spevák Richard Ashcroft, gitarista Nick McCabe, basgitarista Simon Jones a bubeník Peter Salisbury sa dali po deväťročnej prestávke dohromady minulý rok. Zatiaľ posledný album s názvom 'Urban Hymns' ich v roku 1997 vystrelil do hudobného neba a najmä vďaka obrovskému úspechu singla 'Bittersweet Symphony' sa z nich stali svetové superhviezdy. Ďalším úspešným singlom, ktorý potom upevnil ich poprednú pozíciu na brit-popovej scéne, bol song 'Lucky Man'.

V závere úspešného a vyčerpávajúceho turné v rokoch 1997 a 1998 sa Nick McCabe rozhodol skončiť v kapele a odvolal svoju účasť na zostávajúcich koncertoch. Gitarista neskôr priznal, že neustály život na cestách už jednoducho nezvládal, čo viedlo k rozporom v kapele. Na niekoľkých koncertoch ho potom nahradil uznávaný britský jazzový gitarista B. J. Cole, no krátko po McCabeovom odchode sa začalo hovoriť o definitívnom rozpade kapely. Kapela ho však oficiálne ohlásila až po niekoľkých mesiacoch v apríli 1999.

Frontman Richard Ashcroft vydal v rokoch 2000 až 2006 tri sólové albumy, s ktorými si vyslúžil zmiešané reakcie kritikov i fanúšikov. Je zrejmé, že jeho miesto je v kapele. The Verve sa v lete predstavia na viacerých festivaloch na britských ostrovoch. Už tento víkend ich čaká vystúpenie na festivale Glastonbury, kde budú popri raperovi Jay-Z hlavným headlinerom.

Zaujímavosťou je, že práve s týmto americkým umelcom ich dali nedávno dokopy v MTV Mashups, keď v remixe spojili skladby 'Bittersweet Symphony' od The Verve a 'Dirt Off Your Shoulder' od Jay-Z. Stretnú sa v Glastonbury na pódiu?

Zdroj: Billboard.com, wikipedia.org