Najpredávanejšia kolumbijská speváčka všetkých čias sa rozhodla kráčať v stopách Madonny a rapera Jay-Z a odovzdať manažment náhrávania svojej hudby, merchandising, predaj vstupeniek na koncerty a ďalšie záležitosti do rúk promotérskeho giganta Live Nation.

Jednotlivé aktivity a zdroje príjmov umelcov sú väčšinou riešené prostredníctvom rôznych kanálov - vydavateľstvá vydávajú albumy, promotéri vybavujú koncerty a merchandising riešia rôzne iné firmy. Revolučná zmluva Madonny s najväčším svetovým organizátorom koncertov Live Nation z minulého roka však všetko zmenila.

A Live Nation postupne s ponukou tzv. "360-stupňového kontraktu" oslovuje aj ďalších interpretov, najnovšie sa hovorí o Shakire. Dohoda, ktorá by kolumbijskej speváčke vyniesla 70 miliónov dolárov (viac než 1,33 miliardy korún), by mohla definitívne vstúpiť do platnosti už koncom roka.

31-ročná hviezda však má ešte pomerne veľké záväzky vo svojom vydavateľstve Epic Records (Sony BMG). Pre naplnenie zmluvy by v ňom mala vydať ešte dva štúdiové albumy (jeden v angličtine a jeden v španiečine) a kompiláciu hitov. Speváčka minulý mesiac potvrdila, že už pracuje na novom albume.

Komunikácia medzi manažmentom Shakiry a prebieha už 10 mesiacov a reálne sú aj špekulácie, podľa ktorých by konečná podoba zmluvy mohla Shakire garantovať ešte väčší zárobok. Podľa dostupných informácií má Jay-Z u Live Nation za 10 rokov zarobiť neuveriteľných 150 miliónov dolárov (viac než 2,86 miliardy korún) a Madonna si má za rovnako dlhý čas prilepšiť o 120 miliónov dolárov (takmer 2,29 miliardy korún).

Zatiaľ však nie je známe na koľko rokov bude nastavená zmluva Shakiry takže informáciu o jej zárobku nemožno porovnávať s Madonnou a Jay-Z. Shakira má na konte viac než 50 miliónov predaných albumov a v minulom roku bol hrubý príjem z jej svetového turné okolo 100 miliónov dolárov (cca. 1,9 miliardy korún).

Zdroj: Undercover.com.au, Billboard.com